Китайското правителство финансира придобивания за десетки милиарди долари, голяма част

...
Китайското правителство финансира придобивания за десетки милиарди долари, голяма част
Коментари Харесай

Китай заобикаля американските мита върху вноса на стомана

Китайското държавно управление финансира придобивания за десетки милиарди долари, огромна част от които в Бразилия и страните от Югоизточна Азия

Още по тематиката
Новите дизелови коли отделят повече излъчвания от разрешеното

Двигателите Евро 6 замърсяват в пъти повече от европейския предел, се твърди в интернационален отчет
12 юни 2018
Ant Financial събра рекордните 14 милиарда $ в един рунд на финансиране

Китайската компания възнамерява да разшири бизнеса си за мобилни разплащания и да усили потребителите си до 2 милиарда
11 юни 2018
Голямата промишленост на дребната Девня

Богатството на първични материали и съществуването на пристанище вършат града положително място за базовите производства
10 юни 2018
Ще може ли Тръмп да реализира договорка и с Ким на историческата среща в Сингапур

Фокусът на срещата се чака да бъде прекратяването на севернокорейските стратегии за нуклеарно оръжие и балистични ракети в подмяна на дипломатически и стопански отстъпки
10 юни 2018 След като администрацията на президента Доналд Тръмп си сложи за цел да ограничи достъпа на китайски артикули до американския пазар, комерсиалното напрежение сред страните остана без решение на последните договаряния в Пекин. Американските компании обаче в този момент се сблъскват със стратегическа смяна от страна на китайските производители - задгранично уголемение с финансовата поддръжка на страната. През последните месеци компании от Китай понижават производството си в страната и се уголемяват в чужбина, захранвани от десетки милиарди долари от китайски държавни кредитори и фондове, демонстрира изследване на The Wall Street Journal.

Новите производства

След като преди три години металургичният цех край дребния сръбски град Смедерево е съвсем пред банкрут, малко китайски вложения и първични материали избавят оборудването от закриване. В момента предприятието освен работи на облага, само че и продукцията е на най-високите си равнища въобще, а главният външен пазар е Съединени американски щати.

След шест години на загуби сръбското държавно управление приключва субсидирането на предприятието, което съвсем няма средства за аварийни елементи и първични материали като желязна руда. " Беше като да се опитваш да караш кола без гуми ", споделя Синиша Прелич, водач на профсъюза в завода.

Китайските вложения в предприятието обаче го избавят от банкрут, като сега заводът процъфтява под управлението на новия си притежател - Hesteel Group, китайска държавна металургична компания. Износът на предприятието, чиито модернизиране и произвеждане са финансирани с десетки милиони долари от китайски държавни банки и капиталови фондове, се усъвършенства доста.

Дестинациите

Сърбия обаче не е единствената мечтана дестинация за разширение на китайските компании. До момента настоящите китайски планове в чужбина включват дестинации като Малайзия, където вложенията на компании в металообработващата индустрия са надхвърлили 3.5 милиарда $, Индонезия с 3 милиарда $ и Сърбия с 2.2 милиарда $. В развой на създаване са и уреди за над 20 милиарда $, огромна част от които са в Бразилия и страните от Югоизточна Азия.

Чрез разширението на производството си в чужбина китайските стоманопроизводители имат за цел да си обезпечат оптимално необятен достъп до международните пазари, до момента в който заводите им в Китай са лимитирани от специфичните цени, наложени от Съединени американски щати. От Европейския съюз също вкараха в допълнение цени върху вноса на стомана от Китай, изправени пред заплахата китайска продукция да залее европейските пазари.

Разлика в цените

През март администрацията на президента Тръмп раздруса международната комерсиална система, като наложи спомагателни мита от 25% върху всеки импорт на стомана и 10% върху алуминия – ограничения, ориентирани към ограничението на достъпа на задгранична продукция до американските пазари. От началото на юни тези ограничения бяха разширени и до страните от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Въпреки тези ограничения новите цени на Съединени американски щати към момента разрешават позитивна възвращаемост за китайските компании, изместили производството си в чужбина. Новите общи тарифни ставки към момента са доста по-ниски от съществуващата в Съединени американски щати антидъмпингова цена за стомана, създадена в Китай, която постоянно надвишава 200%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР