Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са

...
Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са
Коментари Харесай

Китай доставя на Русия пушки, бронежилетки и части за дронове от 2022 г., разкрива Politico

Китайски компании, в това число една, обвързвана с държавното управление в Пекин, са изпращали в Русия пушки, елементи за дронове и други артикули с допустима военна приложимост в интервала юни - декември 2022 година - т.е. след началото на войната, която Москва стартира в Украйна през февруари предходната година. Пратките са минавали през Турция и Обединените арабски емирства, получателите са съветски компании, за част от които има данни за директна връзка с Кремъл. А разкритията са на база митнически документи, разкрива Politio.

Разследването идва на фона на предизвестията към Китай да се откаже от проекти за подкрепяне на Русия с оръжие, които от наколко седмици. Пекин твърди, че е позицията му по отношение на нашествието в Украйна е неутрална и упорства за прекратяването на военните дейности публично. Разкритията са предшествани и от информацията за идна среща онлайн сред китайския водач Си Дзипин и президента на Русия Владимир Путин в Москва. За визитата се приказва от седмици и тя би била първият диалог очи в очи сред двамата от началото на войната насам.

Информацията за китайските колета са от ImportGenius, агрегатор на митнически данни.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни отбранителни реализатори в страната, е изпратила над 1000 пушки през юни 2022 година на съветска компания, наречена Tekhkrim. Тя търгува с съветската страна и войска. Оръжията, модел CQ-A, моделирани въз основата на M16, са обозначени като „ цивилни ловни пушки “ в документите. Такива се употребяват от паравоенната полиция в Китай и от въоръжените сили от Филипините до Южен Судан и Парагвай.

Общо 12 са пратките във второто тримесечие на 2022 година, съдържащи елементи за дронове от китайски компании. Над 12 тона е размерът на превозените китайски бронежилетки, изпратени към Русия през Турция в края на 2022 година, съгласно данните, с които разполага Politico.

Въпреки че митническите данни не демонстрират, че Пекин продава огромно количество оръжия на Москва особено, с цел да подкрепи нейните военни старания в Украйна, те разкриват, че Китай доставя на съветски компании недекларирано преди този момент съоръжение с „ двойна приложимост “ – търговски продукти, които също могат да бъдат употребявани на бойното поле.

Това е първото удостоверение, че Китай подкрепя Русия с сходни колета, макар обещанията на най-малко една от обвинените китайски компании, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, с цел да подсигурява, че продуктите ѝ не се употребяват във войната.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, е името на китайската компания, за която има данни, че е доставяла елементи за дронове - като акумулатори и камери. Трасето е през Обединените арабски емирства до дребен съветски дистрибутор, като колета е имало през последните два месеца на 2022 година DJI е под американски наказания от 2021 година - повода е даване на дронове за наблюдаване на уйгурското малцинство в западния район Синдзян.

За приложимост на китайски пушки от съветските сили на фронта до момента няма удостоверение, само че дроновете на DJI са видяни на бойното поле още преди месеци. В допълнение към безпилотните самолети, Русия от месеци разчита на други страни, в това число Китай, за навигационно съоръжение, сателитни изображения, съставни елементи за транспортни средства и други първични материали, откакто Москва бе подложена на наказания от Съединени американски щати, Европейски Съюз и доста други страни поради инвацията си в Украйна.

Съветът за национална сигурност в Пекин към този момент отхвърля коментар. Китайското посолство във Вашингтон сподели в изказване, че комунистическата страна е „ ангажирана с насърчаването на договарянията за мир “ в Украйна.

„ Китай не сътвори рецесията, не е страна в рецесията и не е предоставила оръжия на нито една от страните в спора “, сподели представителят на посолството Лиу Пенгу.

Попитан за констатациите в данните, получени от Politico, посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садош сподели, че „ заради евентуалните доста съществени последствия такава информация би трябвало да бъде тествана неотложно “.

„ Някои търговски артикули, като дронове или даже микрочипове, могат да бъдат приспособени. Те могат да се трансформират от елементарен незлокачествен граждански артикул в гибелен и боен артикул “, сподели Сам Бендет, помощник-старши помощник в Центъра за военноморски разбори на съветски проучвания във Вашингтон, отбелязвайки, че продуктите с двойна приложимост могат да оказват помощ на Русия да напредне на бойното поле.

Експерти споделят, че е мъчно да се наблюдава дали продукти с двойна приложимост, изпратени от Китай, се продават на купувачи, които имат намерение да употребяват технологията за цивилен цели или за военни средства.

В случаите, когато Кремъл жадува за характерна технология, създавана единствено в Съединени американски щати, Европейски Съюз или Япония, само че към този момент недостъпна за нея поради глобите, това става най-често с посредничеството на компании в страни, които поддържат връзки и със западните страни, и с Русия. Така да вземем за пример Москва внесе съвсем 80 тона бронежилетки на стойност към 10 милиона $ през декември предходната година, създадени от турската компания " Аритекс ". Повечето количества са импортирани напряко от Турция, макар че някои от пратките са минали през Обединените арабски емирства.

Търговските данни демонстрират също, че съветската държавна отбранителна компания Rosoboronexport е внасяла микрочипове, устройства за термични визьори и аварийни елементи като мотор с газова турбина от разнообразни страни - от Китай до Сърбия и Мианмар от 2022 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР