Китайската икономика рязко забави ход. Причина за това са строгите

...
Китайската икономика рязко забави ход. Причина за това са строгите
Коментари Харесай

Китайският износ се срина. Какво се случва?


Китайската стопанска система внезапно забави ход. Причина за това са строгите локдауни, които сковават многомилионни градове и огромни промишлени центрове. Ефектът към този момент се усеща и в Германия.

Много контейнери, липса на служащи: пристанището в Шанхай през днешния ден

Промишленото произвеждане в Китай през месец април е намаляло с към 3%, сочат оповестени в понеделник данни от Пекин. В търговията на дребно спадът е още по-голям – с цели 11 % по отношение на същия месец на миналата година.

, считана за локомотив на международната стопанска система, са разследване от строгата тактика на управляващите за “нулев Ковид ”.  " Пандемията се отрази съществено на стопанската система ", призна представител на статистическата работа.

Ефектите се усещат и на пазара на труда

, като икономическия мегаполис Шанхай, оказват резултат и върху пазара на труда и този на недвижимите парцели в Китай. Стойността на покупко-продажбите с недвижими парцели е спаднала почти на половина по отношение на предходния месец. Едната причина за това е пандемичната конюнктура, само че има и друга - битката на управляващите със спекулациите на пазара.
Редакцията предлага
Тъй като строителната промишленост е значим мотор на китайската стопанска система, спадът се отразява и на пазара на труда. Безработицата в страната сега е шест % - най-висока от февруари 2020 година насам.

Докато рестриктивните мерки за излизане и твърдата тактика във връзка с Ковид провокират известно неодобрение в страната, последствията от тези ограничения към този момент се усещат и в Германия. Много компании страдат от дефицит на първични материали и междинни артикули, защото активността на най-голямото пристанище в света – това в Шанхай – е мощно лимитирана поради локдауните. 

Огромни тапи към пристанището на Шанхай

Огромни контейнеровози, които чакат, с цел да товарят или разтоварват, чакат ред да бъдат обслужени и образуват големи тапи. Според специалистите размерът на износа на пристанището към този момент е понижен с 40%. Шанхай е най-важният порт за немските контейнерни транспорти.

В резултат на тези проблеми. Според Института “Ифо ” броят на неизпълнените поръчки в предприятията е достигнал нов връх. Компаниите са в положение да продължат производството си средно още 4 месеца и половина, без да получават нови поръчки. От една страна това е позитивно, само че от друга е и последица от дефицита на продукция от фирмите-поддоставчици.

Скрийншот на задръстването в пристанището на Шанхай (от приложението " MarineTraffic " )

" Натрупаните поръчки отразяват освен огромното търсене на немски промишлени артикули през последните месеци ", споделя икономистът от “Ифо ” Тимо Волмерсхойзер. “Те са показателни и за компликациите, които изпитват фирмите да извършват в точния момент съществуващите поръчки в изискванията на дефицит на важни междинни артикули и първични материали. "

Светлинка в тунела

Германското държавно управление гледа на най-важния си търговски сътрудник Китай с известно терзание. " Ако Китай продължи да бъде обиден от локдауните, са вероятни нови усложнения в доставките и закъснение на международната търговия ", се споделя в сегашния месечен отчет на немското министерство на стопанската система. Затова и вероятностите пред националната стопанска система са разнопосочни.

Тимо Волмерсхойзер също счита, че усложненията в доставките могат да се задълбочат вследствие на строгите локдаун режими в китайските градове.

Добрата вест за Шанхай е, че за китайските власти , а в града ограниченията стартират да се разхлабват. " Пикът на Ковид през април оказа огромно въздействие върху стопанската система, само че последствията ще бъдат краткосрочни ", решително твърди Фу Линхуи. Ако вирусът бъде подложен под надзор, а политиките за икономическо стабилизиране покажат резултат, може да се чака, че стопанската система последователно ще се възвърне.

Германските компании също могат да се надяват на това. Колкото по-дълго не престават проблемите в Китай, толкоз по-трудно ще бъде многото поръчки на фирмите да допринесат за икономическото възобновяване. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР