Китай започна изграждането на спътникова мрежа за управление на автономни

...
Коментари Харесай

Китай качи в орбита 9 спътника за автономни коли


Китай стартира построяването на сателитна мрежа за ръководство на самостоятелни коли (снимка: CC0 Public Domain)

Китайската корпорация Zhejiang Geely Holding Group извърши в сряда първото си сполучливо изстрелване на спътници. Тя изпрати общо девет спътника в ниска земна орбита, изграждайки сателитна мрежа, с която да обезпечи по-точна навигация за самостоятелни транспортни средства.

Самостоятелно проектираните и създадени спътници GeeSAT-1 бяха пратени в космоса от центъра за изстрелване „ Сиджанг “ в югозападната провинция Съчуан. Компанията съобщи, че планува да качи още 63 спътника в орбита до 2025 година и в последна сметка възнамерява да има „ съзвездие “ от 240.

С този ход Geely става вторият огромен авто производител в света, който има обвързван галактически бизнес. SpaceX, благосъстоятелност на основния изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск, има повече от 2000 спътника в орбита за своята мрежа Starlink, която предлага търговски интернет услуги. Планът е Starlink да се разрасне до 4408 спътника.
още по темата
Докато SpaceX употребява свои лични ракети за изстрелване на спътниците си, Geely употребява ракета Long March 2C, създадена и ръководена от китайско държавно дружество, за извеждане в орбита на своите девет спътника.

В допълнение към даването на прецизна поддръжка за позициониране на самоуправляеми коли, мрежата на Geely ще обслужва и други търговски функционалности, като да вземем за пример даване на информационни услуги на Азиатските игри през септември.

Традиционно сателитните мрежи на Китай са доминирани от военните приложения, само че държавното управление стартира да позволява частни вложения в галактическата промишленост на страната през 2014 година Оттогава до момента някои търговски компании, измежду които и такива с поддръжка от локалните управляващи, се възползваха от опцията за ранно завземане на позиции в бранша.

Повечето компании се концентрират върху производството на спътници, само че има и компании, които са съсредоточени върху основаването на ракети-носители, в това число такива за многократна приложимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР