Освен с Windows, Arm компютрите ще работят и с операционна

...
Освен с Windows, Arm компютрите ще работят и с операционна
Коментари Харесай

Qualcomm: eдното око към Windows, другото към Linux


Освен с Windows, Arm компютрите ще работят и с операционна система Linux
(снимка: Qualcomm)

Разработчикът на процесори Qualcomm води натиска за налагане на Windows/ Arm компютрите , само че американската корпорация хвърля око и върху поддръжката на Linux. Пътната ѝ карта за актуализации планува пускане на системата с отворен код на нейния Arm-базиран PC хардуер.

Qualcomm пусна предишния октомври своята система на чип (SoC) Snapdragon X Elite, ориентирана към таблети и преносими компютри на база Windows on Arm. По-рано компанията от Сан Диего съобщи, че се надява на напън за такива системи от снабдители към средата на годината, когато стартира подготовката за връщане в учебно заведение.
още по темата
Така да вземем за пример, чака се Asus да пусне преносим компютър, основан на Snapdragon X Elite, на събитие през идната седмица, отбелязва The Register в обява по тематиката за Linux на Arm компютри.

Qualcomm твърди, че към този момент е вградила Linux поддръжка в няколко генерации от своите SoC Snapdragon за Windows. Компанията даде обещание да разгласява първични пакети за поддръжка на Linux ядрото в границите на дни след оповестяване на нови Snapdragon чипове, като Snapdragon X Elite.

Вече е налично необработено дисково изображение за инсталатор на Debian, само че Qualcomm предизвестява, че това решение работи единствено с хардуера на референтното устройство. Инсталаторът употребява Grub за зареждане на Debian и за двойно зареждане на Windows и Debian.

Qualcomm има намерение да работи с снабдители за основаване на сходни инсталатори за налични в комерсиалната мрежа преносими компютри и таблети, употребявайки своя чип Snapdragon X Elite.

В своя блог за разработчици компанията изброява всички функционалности, които към този момент е вградила в ядрата Linux 6.8 и 6.9, в това число детайли като SSD-NVMe през PCIe и поддръжка на референтна платка. За версии на ядрото 6.10 и 6.11 има спомагателни функционалности, върху които се работи, в това число поддръжка на камера, видео, USB и GPU, плюс други жизненоважни неща като часовник на паметта и мащабиране на напрежението.

Стигайки до своята пътна карта за идващите шест месеца, Qualcomm споделя, че би трябвало да работи върху няколко неща:

Един проблем, който Qualcomm желае да реши, е зареждането от UEFI-базиран BIOS благодарение на „ devicetrees ”. Понастоящем няма общоприет метод за избор на devicetrees, който да се трансферира към ядрото, до момента в който производителите на автентично съоръжение нормално слагат голям брой DTB („ devicetrees blobs ”) в техния фърмуерен пакет, с цел да поддържат устройства с друг хардуер.

Snapdragon X Elite е основан на дузина персонализирани ядра Oryon Arm на Qualcomm с тактова периодичност 3,8 GHz, плюс интегриран Adreno GPU и Hexagon невронен процесор (NPU), осем канала на паметта за LPDDR5x DRAM и I/O, в това число 5G модем, Wi-Fi Fi и Bluetooth.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР