Китай започна да затваря вратите си за 5G клетъчно оборудване

...
Китай започна да затваря вратите си за 5G клетъчно оборудване
Коментари Харесай

Китай затваря вратите си за Ericsson и Nokia

Китай стартира да затваря вратите си за 5G клетъчно съоръжение на западните противници на Huawei Technologies Co., написа Investor.bg, цитирайки разбор на The Wall Street Journal.

China Mobile, държавният телекомуникационен оператор, най-големият в света по клиенти, през юли разпореди 5,4% от най-новите 5G търгове на некитайски снабдители, по отношение на 11% при предходния кръг през 2020 година

Най-големият губещ беше шведската Ericsson, която откакто завоюва всичките 11% предходната година, в този момент спадна до едвам 1,9% при последния рунд. Китайските държавни медии обявиха, че загубата на пазарен дял се дължи на решението на Швеция да забрани на Huawei и ZTE да вземат участие в построяването на нейните 5G мрежи.

Представителите на China Mobile не са дали отговор на запитването за коментар.

Точно когато интернет се разделя сред мощно цензурираната китайска мрежа и другата, водена от американските компании, същото се случва и с инфраструктурата зад тях.

Достигналият 35 милиарда $ международен пазар на мрежово съоръжение може да бъде разграничен на три сегмента с релативно идентични размери: Китай, Съединени американски щати и останалата част от света. Китай от ден на ден зависи от свое лично съоръжение. Съединени американски щати постановиха възбрана на Huawei, най-големия производител на мрежово съоръжение в света, тъй че той не може да взе участие в огромните мрежови планове с години, поради опасенията, че Пекин може да употребява компанията за шпионаж. Huawei и Пекин настояват, че тези терзания са неоснователни.

Сега огромна част от света следва стъпките на Вашингтон. Има огромни изключения, като Германия. Държавите, които са въвели или обмислят ограничавания против Huawei, съставляват повече от 60% от международния пазар на мрежово съоръжение, твърди компанията за изследвания Dell’Oro Group. Извън Китай Ericsson и финландската Nokia печелят покупко-продажби за сметка на Huawei.

„ При сегашната траектория телекомуникационната промишленост наподобява става все по-поляризирана сред Изтока и Запада “, твърди Саймън Леополд, телекомуникационен анализатор в Raymond James.

В рамките на търг за 6 милиарда $ China Mobile даде към 60,5% от цената на Huawei, по отношение на 57,7% при миналогодишния рунд. Телекомът даде 31,2% на ZTE и 2,8% на по-малкия китайски снабдител Datang Telecom Group. Nokia завоюва най-големия дял за задгранична компания – 3,5%.През 2020 година Швеция наложи възбрана на Huawei и ZTE и те не могат да вземат участие в доставките за нейните 5G мрежи, предприемайки повече ограничения от другите европейски страни, които постановат ограничавания на китайските компании, само че не показват имената им. Китайските управляващи предизвестиха, че могат да отвърнат на удара, като обиден Ericsson, което накара основния изпълнителен шеф на компанията Борхе Еколм да лобира пред шведското държавно управление да премисли възбраната.

Вестник The Global Times, оповестен от ръководещата Комунистическа партия в Китай, този месец писа, че неприятното показване на Ericsson на търга на China Mobile е „ обвързвано с случайната принуда на шведското държавно управление против Huawei и други китайски компании “. Както Ericsson, по този начин и Nokia завоюваха от неволите на Huawei. Главният изпълнителен шеф на Nokia Пека Лундмарк съобщи по-рано тази седмица, че финландската компания е спечелила близо половината от евентуалните покупко-продажби, произлизащи от промяната на оборудването от телекомите по „ политически аргументи “.

Национализмът не е нещо ново в региона на телекомуникациите. Преди две десетилетия Съединените щати избраха Lucent, Канада – Nortel, а Франция – Alcatel, напомня Леополд. И трите компании се сблъскаха с проблеми, тъй като Huawei и ZTE започнаха да продават конкурентни артикули на по-ниски цени, а в последна сметка въпросните играчи бяха погълнати от Ericsson. Последните две са днешните единствени огромни западни съперници на Huawei.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР