Китай укрепва позицията си като световен лидер във възобновяемата енергия

...
Китай укрепва позицията си като световен лидер във възобновяемата енергия
Коментари Харесай

Китай ще постигне целите си за зелена енергия 5 години преди очакваното

Китай укрепва позицията си като международен водач във възобновимата сила и ще извърши енергийните си цели пет години по-рано от задачата, която си бе сложил и сама по себе си бе амбициозна.

Това нов отчет на Global Energy Monitor, неправителствена организация в Сан Франциско, която събира информация за вятърни и слънчеви съоръжения.

Неправителствената организация показва данни, които съответстват с към този момент оповестени от управляващите в Пекин: китайската страна чака да надмине задачата да обезпечава над една трета от енергийното си ползване от възобновими източници до 2030 година

Докладът демонстрира, че Китай ще е подготвен с задачата до 2025 година вместо до 2030-а, като ще удвои потенциала си до 1200 гигавата сила от вятърни и слънчеви мощности след две години. Така Китай ще дава отговор на задачата, която си сложи по пътя към въглеродна индиферентност (2060 г.).

 За първи път повече пари в слънчева сила, в сравнение с в газ и въглища За първи път повече пари в слънчева сила, в сравнение с в газ и въглища

И сега слънчевите мощности на Китай надвишават тези на всички останали страни в света, взети дружно, и доближават 228 гигавата. От 2017 година делът на вятърната сила в микса се е удвоил до 310 гигавата.

Преди 2025 година обаче новите слънчеви и вятърни съоръжения, които азиатският колос се чака да приключи, възлизат на надлежно 379 и 371 гигавата. Ако те бъдат построени, комбинираната мощ на Китай ще доближи 1288 гигавата.

Експертите свързват този триумф политиките на държавното управление за великодушни дотации и напън върху провинциалните държавни управления и фирмите.
Това не значи, че преходът върви безпроблемно: електрическата мрежа е остаряла, липсва еластичност в преноса сред районите, рекордни горещини и суша засегнаха Водноелектрическа централа в последните години. Освен това още веднъж се усилват утвърдените планове за създаване на въглищни мощности тази година - от началото ѝ са повече, в сравнение с за цялата 2021-ва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР