Китай трябва да играе главна роля в намирането на път

...
Китай трябва да играе главна роля в намирането на път
Коментари Харесай

От Пекин Макрон поиска Китай да играе главна роля за мира в Украйна

Китай би трябвало да играе " основна роля " в намирането на път за мир в Украйна. Това разгласи френският президент Еманюел Макрон при започване на своето, оповестява " Франс прес ".

На среща на френската общественост в Пекин преди срещата с китайския водач Си Дзинпин на следващия ден, Макрон съобщи, че Франция ще се стреми да работи с Китай " в тази споделена отговорност за мира и стабилността " в Украйна.

" Китай, със своите близки връзки с Русия, които бяха доказани през последните дни, може да играе значима роля ", посочи той и уточни декларираното опълчване на Пекин на потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна, както и китайското предложение за мир сред Киев и Москва.

Очаква се съществена тематика на първото посещаване на френския президент в Китай от четири години насам да бъде спорът в Украйна. Служител от неговия кабинет съобщи, че френският водач ще се стреми да остане корав в договарянията със Си.
 Макрон и Байдън ще натиснат Китай да приключи войната в Украйна
Макрон и Байдън ще натиснат Китай да приключи войната в Украйна

Френският и американският президент разговаряха по телефона преди визитата на Макрон в Пекин

Целите на Макрон включват също опазване и балансиране на комерсиалните връзки на Китай с Европа, както и отбрана на френските ползи в Азиатско-тихоокеанския район.

" Не би трябвало да се разграничаваме, да се отделяме от Китай " , настоя Макрон пред френската общественост в Пекин при идването си и увери, че Франция " ще се ангажира самодейно да продължи да има търговски връзки с Китай ".

В навечерието на визитата си Макрон разиска пътуването си до Китай и поддръжката за Украйна в  Джо Байдън.

Разговорът сподели " общата воля на Франция и Съединените щати да ангажират китайците, с цел да ускорят дружно с нас края на войната в Украйна и да изградят дълготраен мир ", оповестиха от кабинета на Макрон.

Президентите на Съединени американски щати и Франция също се надяват Китай да способства за напъните за взаимност сред световния север и световния юг и да построи взаимна стратегия за климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин към 15.15 часа локално време и беше посрещнат от китайския външен министър Цин Ган.

Утре той ще организира диалози със Си и други китайски водачи, а също ще участва на държавна вечеря.
 Китай подготвен да търси дружно с Европейски Съюз решение на спора в Украйна
Китай подготвен да търси дружно с Европейски Съюз решение на спора в Украйна

Пекин чака решителни стъпки за дълготраен мир в Европа

В петък френският водач ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай , с цел да се срещне с локални студенти, като ще бъде придружаван от необятна делегация от висши политици, бизнес водачи и даже известни персони, като композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон съответствува със с рещата сред президента на Тайван Цай Инуън и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти в Калифорния през днешния ден.

Пекин съобщи, че " ще следи от близко обстановката и твърдо ще пази националния суверенитет и териториалната целокупност " и предизвести Маккарти, че със

Тази седмица на посещаване в Пекин е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в понеделник се срещна с Макрон в Париж, с цел да координира визитата.

В тирада предходната седмица Фон дер Лайен предизвести Пекин да не поддържа директно войната в Украйна , като в същото време изключи " отделянето " на Европейски Съюз от Китай.

" Просто изразителност ": Китай омаловажи другарството " без граници " с Русия

Пекин пита Европейски Съюз за какво би трябвало непрестанно да слуша САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР