Китай пусна нов железопътен маршрут към Европа. Порталът China.org съобщи,

...
Китай пусна нов железопътен маршрут към Европа. Порталът China.org съобщи,
Коментари Харесай

Китайски прозорец към Европа: заобикаляйки Турция и Русия

Китай пусна нов железопътен маршрут към Европа. Порталът China.org заяви, че новият маршрут обгръща страни и райони, през които влаковете Китай-Европа рядко са минавали преди. Прекосява Каспийско и Черно море с смесен железопътен и морски превоз, минавайки през Казахстан, Азербайджан, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и в последна сметка доближава град Манхайм в Германия.

Общата дължина на маршрута е 11 300 километра и става 16-ият подред за товарни влакове сред китайския град и Европа. Както виждате, този маршрут заобикаля Русия и Турция. Мениджърът на интернационалната логистична компания Сиан Джиа Минг изяснява това с " настоящата обстановка ".

Но какво? С Русия наподобява е ясно. Санкциите поради специфичната интервенция в Украйна основават логистични проблеми за железопътния превоз от Китай през Русия за Европа. Един от представителите на съветските логистични и железопътни оператори. сподели, че китайските спедитори са почнали да стопират преноса на артикули през Русия към Европейски Съюз „ заради боязън на притежателите на товари за стоките “.

По думите му " няма проблеми с транспорта на към този момент изпратени артикули по железопътен превоз, само че съвсем няма нови поръчки за пренос към Европейски Съюз от Китай ".

Турция е друга. От една страна, под глобите против Русия, тя се трансформира в най-големия център за европейско-руски превоз.

Не е загадка, че Турция от дълго време е директен пункт за артикули, които бяха неразрешени за експорт за Иран. Но Анкара чакаше Китай да се възползва от обстановката и да стартира да заема свободните ниши. Това не се случва. Пекин стартира да заема изчакваща позиция. Има политически аргументи.

Въпреки обстоятелството, че Пекин влага съществено в Турция, с цел да сътвори транспортната инфраструктура, от която се нуждае, той стана внимателен във връзка с някои аспекти от районната политика на страната.

Пекин реагира остро, когато Турция и 42 други страни излязоха с изказване до Организация на обединените нации, в което показаха безпокойството си от хипотетичното нарушаване на правата на уйгурите, живеещи в китайския Синдзян-Уйгурски самостоятелен регион.

Пекин счита, че Анкара е работила по заповед на Съединени американски щати. Освен това конкуренцията сред двете страни стана по-видима освен в Близкия изток, само че и в Европа и Азия.

Освен това Китай стартира да играе в свои ползи на гръцката „ карта “ в Източното Средиземноморие. Друга пречка сред Пекин и Анкара е Афганистан, откъдето е допустимо да се помогне на уйгурите. Следователно Пътят на коприната, който преди беше плануван да бъде положен от границите на Китай през територията на Турция, към този момент не съществува за него.

В изключително състояние се оказва и Азербайджан, който построи връзките си с достъп до Турция и от там до Европа, чак до Лондон през турския тунел под Босфора и заобикаляйки Русия. Говорим за железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс (BTK).

Още през 2017 година стартира сервизната поддръжка на този железопътен маршрут и след стартирането на първия трен по BTK турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи гръмко изказване:

„ Обявяваме основаването на директна железопътна връзка от Лондон до Китай.

Както виждате, казусът е в геополитиката, в изострените връзки сред Русия и Запада, Китай и Турция, които може би са подкрепени от Съединени американски щати. Но самите китайци са сложни сътрудници.

Проблемът е, че в световните инфраструктурни планове, изпълнявани от Пекин, нормално вземат участие огромни китайски компании, чийто бизнес надвишава Китай и такива компании не са безразлични към глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

В същото време би трябвало да се има поради, че комерсиалният оборот сред Китай и Европейския съюз по данни за 2021 година възлиза на 747 милиарда $. Ясно е, че китайските управляващи не се интересуват от понижаване на тези числа.

Въпреки това, не бързайте със заключенията. За да разберем какъв брой известен ще бъде новият китайски маршрут до Европа, е належащо да имаме данни за най-малко шест месеца.

Според изказване на формалния уебсайт на митническата администрация в Сиан, първият трен, претрупан с 42 контейнера с тегло 316 тона, е тръгнал от Сиан на 13 април. Що се отнася до Русия, тя към момента поправя компликации с работата в тази посока. Докога ще продължи това състояние, никой не знае.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР