Китай провежда разследване около налагането на търговски бариери срещу него

...
Китай провежда разследване около налагането на търговски бариери срещу него
Коментари Харесай

Китай изпрати военни самолети в близост до Тайван месец преди изборите на територията

Китай организира следствие към налагането на търговски бариери против него от страна на Тайван и изпраща военни самолети над Тайванския пролив, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че по този метод Пекин оказва напън върху Тайван единствено месец преди основни избори на острова.

От своя страна Тайпе прикани Пекин да спре " политическите си интервенции ".

Президентските и парламентарни избори в Тайван на 13 януари ще се произведат на фона на продължаващите опити на Китай, който преглежда демократично управлявания остров като своя територия, да принуди Тайван да одобри да премине под негов суверенитет. Правителството на Тайван и ръководещата Демократическата прогресивна партия (ДПП) нееднократно са заявявали, че Китай се пробва да се намеси в изборите, с цел да си обезпечи удобен за него резултат. 

Китайското министерство на търговията съобщи, че е открило, че Тайван наложил търговски бариери в нарушаване на разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) и на комерсиалното съглашение от 2010 година Тези ограничения са имали " негативно влияние " върху китайски компании, добави ведомството.

Служба по въпросите на Тайван на собствен ред сподели, че доказателствата от следствието са ясни и че заключенията му са справедливи и обективни.

" Подкрепяме съответните органи да проучат и подхващат ответни ограничения против Тайван в сходство с нормативната уредба въз основа на окончателните констатации от следствието на комерсиалните бариери ", написа в изказването.

Тази заран тайванското министерство на защитата съобщи, че е засякло 10 китайски военни самолета, летящи към острова, в това число изтребители " Джей-16 " (J-16) и бомбардировачи " Ейч-6 " (H-6), които правили " взаимни патрули за бойна подготвеност " с китайски военни кораби - в границите на акция, която Тайван дефинира като обикновен тормоз.

През октомври Китай съобщи, че удължава периода на следствието към комерсиалните бариери до 12 януари - в навечерието на изборите в Тайван. Тогава Тайпе осъди тези дейности като интервенция в изборите, отбелязва Ройтерс.

Тайванската Служба за търговски договаряния дефинира китайските изводи като едностранчиви, несъответстващи на обстоятелствата и в нарушаване на механизмите и нормите на СТО.

" Никога няма да се съгласим и призоваваме Китай неотложно да приключи политическите си интервенции ", се споделя в изказването.

Министерството на стопанската система на Тайван уточни китайски бариери пред тайванския експорт, като да вземем за пример въвеждането " без предизвестие и неведнъж " на забрани по отношение на разнообразни морски и хранителни артикули. Правителството работи с тайванските компании за понижаване на " политическите опасности ", свързани с Китай, включително и диверсифицирането на пазарите за експорт, посочи ведомството.

Според социологическите изследвания претендентът на ръководеща ДПП и сегашен вицепрезидент на страната Уилям Лай е любимец на идните президентски избори в Тайван. Пекин счита Лай за сепаратист и неведнъж е отхвърлял предложенията за договаряния с него, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че единствено народът на демократично управлявания остров може да реши какво да е неговото бъдеще.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР