Китай отправи в частен порядък по-строги предупреждения отпреди към американската

...
Китай отправи в частен порядък по-строги предупреждения отпреди към американската
Коментари Харесай

Китай заплаши с решителни мерки Нанси Пелоси заради Тайван

Китай насочи в частен порядък по-строги предизвестия отпреди към американската администрация във връзка идното пътешестване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси до Тайван, заяви английският вестник Financial Times, цитирайки шест източника, осведомени с предизвестията на КНР.

Китай обществено заплаши с „ решителни ограничения ", в случай че Пелоси направи плануваното посещаване през август.

Но един източник сподели, че Китай в частен порядък е изразил „ по-силна отпреди опозиция " към Съединени американски щати. Няколко други хора, осведомени със обстановката, споделиха, че частните изказвания отиват даже по-надалеч, като се допуска вероятен боен отговор “, оповестява вестникът, на който се базират други медии.

Според изданието, няколко източника споделиха, че Белият дом се пробва да дефинира дали Китай насочва съществени закани или " балансира на ръба на войната ", пробвайки се да окаже напън върху Пелоси, тъй че тя да откаже пътуването. Както написа вестникът, два източника, осведомени с полемиките, споделиха, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и други високопоставени чиновници на Съвета за национална сигурност се опълчват на пътуването заради риска от ескалация на напрежението в Тайванския проток.

Освен това се отбелязва, че няколко души, осведомени със обстановката, споделиха, че разногласията към пътуването са провокирали безпокойствие измежду съдружниците на Вашингтон, които се тормозят, че пътуването може да предизвика рецесия сред Съединени американски щати и Китай. Вестникът прибавя, че хората в Тайпе, осведомени по въпросите на националната сигурност, споделиха, че рискът Пекин доста да усили военната експанзия в отговор на визитата на Пелоси е по-изразен от предходната година, като се има поради повишаването на напрежението.

По-рано Байдън, базирайки се на позицията на Пентагона, сподели, че плануваното пътешестване на Пелоси до Тайван сега не е добра концепция, а представителят на китайското Министерство на външните работи Ван Уенбин сподели, че Пекин ще предприеме ефикасни ограничения, в случай че ръководителят на Камарата на представителите посети Тайван. Първоначално визитата американска делегация отпред с Пелоси в Тайван трябваше да се състои през април. Тогава бе пояснено, че визитата, която неизбежно ще провокира митинг в Пекин, може да бъде първата от 1997 година на ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван.

По-късно представител на камарата Дрю Хамил заяви, че Пелоси е дала позитивна проба за ковид и визитата е отсрочена за неопределен срок. Китайското Министерство на външните работи й пожела излекуване и прикани Вашингтон не да отсрочи, а да анулира визитата на острова, който Пекин счита за собствен. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР