Кирил Славов скоро завършва специална педагогика в СУМис и Мистър

...
Кирил Славов скоро завършва специална педагогика в СУМис и Мистър
Коментари Харесай

„Мистър Тишина“ трети на конкурс за красота в Париж

Кирил Славов скоро приключва специфична педагогика в СУ

„ Мис и Мистър Глухи – България 2017 година ” покориха града на светлините Париж. Кирил Славов и Светла Ибришимова показаха страната ни на Международния конкурс – „ Mister Deaf Stars 2017 ”(„ Мис и Мистър Деф Стар 2017 година ”). Нашият Мистър стана трети на международния конкурс във Франция.
 09-1  09-4  09-9  09-5  09-10
Двамата се изправиха против конкуренция от целия свят – 28 момчета и 33 девойки от – Русия, Беларус, Полша, Германия, Холандия, Швеция, Словакия, Унгария, Гърция, Англия, Монголия, Тайван, Тайланд, Франция, Испания, Португалия, Тунис, Албания, Косово, Сърбия, Съединени американски щати, Ел Салвадор, Колумбия и други

Международното съревнование се организира в интервала 20 – 30 октомври във френската столица. По време на надпреварата Кирил и Светла работят всеки ден, репетират и се учат на тънкости в модата и показване на подиума от глухи хореографи. На 28 октомври, когато е финалът, нашенците се показват първо с български национални носии, по-късно с ежедневни дрехи, бански и най-после дефилират с публични облекла.

Кирил Славов популяризира страната ни, като завоюва трето място на „ Мистър Деф Стар 2017 година ”. „ И двамата показаха България почтено. Показаха, че не сме по-назад от другите страни ”, съобщи Митко Якимов, ръководител на Фондация „ Глухи без граница ”.

Конкурсът „ Мис и Мистър Глухи – България 2017 година ” се провежда за пети път през лятото от доброволческата неправителствена Фондация „ Глухи без граници – България ” с ръководител и създател Митко Якимов. Един от главните критерии за избор на българските Мис и Мистър е „ хубостта на тишината ”, споделя Митко. Той е определен за жури на интернационалния конкурс в Париж. „ Представянето на нашите хора беше на високо равнище, и естествено конкуренцията беше огромна. Имаше и „ Фешън моделс ” с глухи модели, които показаха облекла, правени от глухи дизайнери и те не отстъпваха на международните фешън имена, а това приказва доста за свободата да твориш макар глухотата ”.

Кирил Славов носи купата и „ Мистър Тишина 2016 година ” Ражда се без слух в Осло, Норвегия. Получава началното си обучение в Швеция. В България приключва приблизително обучение и скоро му следва дипломиране като бакалавър по специфична педагогика към СУ „ Св. Климент Охридски ”. Той е първият подготвен ням барман у нас и сега практикува занаята в столично заведение.

Светла Ибришимова е 21-годишна бургазлийка с наследствена глухота. Завършила е Техникум по публично хранене в специалностите хлебар и сладкар. Печели сърцата на всеки със своята непринудена хубост.

И двамата поддържат енергично идеята на Фондация „ Глухи без граници – България ”, която се бори за публично признание на жестовия език в България.

Създателят на Фондацията, Митко Якимов, е първият български ням артист у нас. Израснал е в дребното врачанско селце Нефела и още от дете мечтае да бъде на сцена. Днес следва в Нов Български Университет със специалностите актьорско майсторство, кино и телевизия. Досега е взел участие в постановките „ Ковачи ” с режисьор Възкресия Вихърова, „ Сестри Вишневи ”, „ Двама небогати румънци говорещи полски ” с режисьор Деси Шпатова.

Митко споделя, че е основал Фондацията при започване на 2013 година с концепцията за взаимна помощ и поддръжка под наслов „ Глухи оказват помощ на глухи ”. Управителният съвет на организацията е в състав от седем члена и всички работят в интерес на обществото.

„ Нашата задача е да работим за правата на глухите, възстановяване на положението на живот, увеличение на опциите и опазване на духовните полезности на хората в риск, техните фамилии и общности. Стараем се да подкрепяме и поддържаме глухи хора в неравностойно състояние в процеса на тяхното развиване и интеграция ”, изяснява ръководителят на фондацията пред „ Труд ”. Приоритет е глухите да взимат интензивно присъединяване в обществото, декларира той.

Митко споделя за най-новата им самодейност „ Национално научно проучване на българския жестов език ” по плана „ Подкрепа за еднакъв достъп и личностно развиване ” по Оперативна програма НОИР 2014-2020 година „ Вече сме на финала и с това проучване се надявам да бъде приет жестовият език наедно с български език ”.

„ Мечтаем ние глухите да имаме повече независимост в връзката – включително – вести, филми, които са да налични за нас. Необходима ни е поддръжка, тъй като имаме какво да дадем на света ”, споделя Митко Якимов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР