Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова встъпи

...
Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова встъпи
Коментари Харесай

Разкрита е: Новата президентка на Северна Македония е наследница на знатен български род

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова встъпи преди седмица в служба. Тя е родена в остарялата българска столица и център на Българската патриаршия по време на Византия Охрид. Сама е споделяла, че в детството си, си е играла с български деца. Родът й Силяновски обаче произлиза от Крушево, заяви Нова телевизия.

Фамилията на Силяновска е богата на български генерали, сражавали се във войните на България за национално обединяване.

И до през днешния ден остава необичайно по какъв начин от едната страна на границата Силяновски се дефинират като „ македонци “, от другата за българи.

Разкрита е: Новата президентка на Северна Македония е наследница на благороден български жанр

19.05.24 18:53  БЕто какъв брой милиона заплаща правитеслтвото на Сакскобургготски за парцелите

Симеон II се готви за отвъдното: Написа в наследството си къде желае да бъде заровен

19.05.24 18:29

Автоджамбазите Пуйката, Хастара, Чекията, Софиянеца, Гопето и Лъвицата захранвали Русия с крадени джипове

19.05.24 18:19  Китай не желае да играе

Росен Плевнелиев с доста тежки думи за Сърбия!

19.05.24 17:27  Снимка: ФК

Революция в българския футбол: Жена ще е арбитър на мача „ Левски “ – Крумовград

19.05.24 17:00

Силяновска е професор по право, тя стартира кариерата си като министър в кабинета на социалиста Бранко Цървенковски. На президентските избори беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ. Тя построи цялата си акция върху отхвърли българите да бъдат вписани в Конституцията на страната.

Васил Силяновски е юрист, учител по право в Софийския университет. Един от наследниците на многото разклонения на рода Силяновски. Успял е да сформира родословие на семейството, чиито корени са в Крушево, където избухва Илинденско-преображенското въстание в днешна Северна Македония.

Друг представител на рода – Георги Силяновски е сполучлив търговец и не стопира да праща пари на своите родственици в България. Един от тях е неговият племенник Димитър, който след това се трансформира в един от най-известните български адвокати – декан на Юридическия факултет и ректор на Софийския университет.

Григор Силяновски е първи братовчед на военачалник Васил Силяновски, различен от поредицата висши военни, сражавали се под знамената на българската войска в битките за националното обединяване на Вардарска Македония (историческа област, населявана от българи, която съответствува с днешна Република Северна Македония, б.р.), която след Берлинския конгрес остава в Османската империя, а след първата международна война е предадена на Сърбия.

Славният жанр Силяновски – тръгнали от Крушево, когато градът е бил под османска власт. През годините дава редица генерали и офицери от българската войска, записали златни страници в историята на войните за национално обединяване. Днес наследниците му, които живеят в България, не изпитват подозрение каква е тяхната народност, а точно българска. А там, край Вардар, на завоя при река Черна, при Дойран, в спомените, към момента ехтят виковете на тези, които са защитавали своя възрожденски блян. Той тогава не е познавал границите, които ни разделят през днешния ден. И които Европа може да заличи. Завинаги.

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР