Кипър не допусна на територията си 88 сирийски бежанци, като

...
Кипър не допусна на територията си 88 сирийски бежанци, като
Коментари Харесай

Кипър върна в Ливан близо 90 сирийски бежанци

Кипър не позволи на територията си 88 сирийски бежанци, като блокира лодките им в морето и в понеделник вечерта, след близо 24 часа във водата, ги изпрати назад в Ливан, началния пункт на плаването им. 

Никозия има съглашение с Бейрут за репатриране на незаконни мигранти. 

Мигрантите бяха върнати с частен транспортен съд, нает от държавното управление на Кипър, който отплава под полицейски конвой. На борда му има полицейски чиновници, медицински сестри и представители на разнообразни кипърски служби.

Операцията е в границите на съглашението сред Кипър и Ливан за репатриране на незаконни мигранти.

Новото напрежение край Кипър стартира в неделя следобяд, когато две лодки с общо 88 сирийски бежанци, измежду които дами и деца, се пробваха да дебаркират на югоизточния бряг на острова. Те бяха спрени от кипърските управляващи в намерено море и останаха в него под защита на плавателни съдове на пристанищната и морската полиция.На бежанците е доставена храна и вода, осведомиха от полицията. На бременна жена е оказана здравна помощ в болничното заведение в Ларнака в понеделник.

Заради практиката си да изтласква бежански лодки в морето и да не дава право на леговище на идващите, Никозия е подложена на критика от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, Съвета на Европа, правозащитни организации.Според държавното управление обаче страната към този момент няма потенциал да приема повече незаконни мигранти, поради което през май бе оповестено изключително състояние.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР