Казусът с бруталното нападение с макетен нож над 18-годишната Дебора,

...
Казусът с бруталното нападение с макетен нож над 18-годишната Дебора,
Коментари Харесай

Само ден след протеста: Новините за заплахи към жени от днес ще ви оставят без думи

Казусът с бруталното нахлуване с макетен нож над 18-годишната Дебора, в което е упрекнат някогашният ѝ другар, както и последвалото му оневиняване от съда, провокираха взрив на възмущение и яд измежду българското общество. Масови шествия и митинги в цяла България потвърдиха, че на обществото му е писнало от безвластие, корупция и неправда, от безчинство и омаловажаване цената на най-висшата полезност – човешкия живот.

Хиляди се включиха в митингите на 31 юли в поддръжка на потърпевшото момиче. Десетки градове у нас надигнаха глас против насилието. На централните площади или пред правосъдните покои в цялата страна хората демонстрираха поддръжката си към фамилията на момичето, показаха несъгласието си с правосъдната система в страната и непримиримостта си към възприятието за безотговорност.



За жал казусът с непростимата чудовищна постъпка, в която е упрекнат 26-годишният Георги Георгиев от Стара Загора, не е единствен у нас. А е образец по какъв начин безхаберието и алчността измежду висши чиновници в правосъдната система с лекост пускат на независимост духа на злото, на беззаконието и слободията. Днес в медийното пространство продължава да „ ври и кипи “ от вести, в които мъже сипят закани за ликвидиране над жени; вести, в които едни човешки същества заплашват със разпра и гибел, тормозят, изнудват, насилват или убиват други човешки същества.

Новините все по-често се трансформират в потресаваща престъпна хроника. Сред днешните стряскащи заглавия четем за 24-годишен мъж, заплашвал малолетно момиче с ликвидиране. Девойката, която е от село Струма, подала недоволство в районното ръководство на град Сандански в последния ден на юли, че на неустановена дата през месец юни тази година, посредством интернет приложения, е получила закани за живота си. В резултат на незабавните дейности, подхванати от работещите по случая служители на реда, е открит и арестуван 24-годишен мъж от село Лешница, в чийто дом е намерено и оръжие  - газов револвер, регистриран на негово име.



По искане на Софийска районна прокуратура Софийският областен съд е задържал и различен мъж, заканил се с ликвидиране на дамата, с която живеел на брачен начала. Грозната сцена се разиграла измежду бял ден на 20 май в къща в село Долни Богров. Обвиняемият скочил против дамата с думите: „ Ще те убия, в случай че не се махнеш незабавно “. След това взел кухненски нож и опрял острието му до гърлото на дамата.

Заплахи за ликвидиране към нея последвали още два пъти – на 16 юли и на 27 юли. Поведението му мощно уплашило дамата и тя била принудена да подаде тъжба в полицията. Образувано е досъдебно произвеждане по случая, а мъжът е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор. По-късно състав на Софийския районен съд му е наложил най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “, която предстои на обжалване пред Софийския градски съд.

С това обаче не свършват престъпните вести на 1 август – ден след всеобщите митинги в страната. Оказва се, че закани за живота си е получила и самата Моника Маринова – дамата, която първа алармира за случая с 18-годишното момиче, нарязано с макетно ножче.

„ Вчера видях море от хора. Много плакахме, защото имахме потребност да знаем, че не сме сами. Борбата е доста сложна и осъзнаваме, че тепърва ще става по-трудна ”, е споделила Маринова пред Нова тв. Тя твърди, че лицето, което я е заплашвало, вече е пуснато на независимост. И споделя, че не смее да излиза от вкъщи си сама.

„ Категорично считам, че в случай че не бяха медиите, институциите нямаше да ускорят своята работа. Видяхме какво се случи за един месец – едно огромно нищо ”, съобщи тя. И, уви, е смразяващо права!



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР