Като не спазваме мерките, е абсолютно предсказуемо какво ще се

...
Като не спазваме мерките, е абсолютно предсказуемо какво ще се
Коментари Харесай

Проф. Денков: Като не спазваме мерките е абсолютно предсказуемо какво ще се случи – една бърза, нова вълна |

„ Като не съблюдаваме ограниченията, е безусловно предсказуемо какво ще се случи – една бърза, нова вълна, която никой не желае ”, съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Денков по Нова. 

„ Това, което ще се случи след 16 септември, зависи доста от ограниченията, които съблюдават учителите, децата, а също и техните родители. Дали ще има заразяване, или няма да има, зависи от ограниченията, които ще се съблюдават. Действително съм доста изумен, които изцяло безконтролно споделят, че няма потребност да се съблюдават ограниченията. Като не съблюдаваме ограниченията, е безусловно предсказуемо какво ще се случи – една бърза, нова вълна, която никой не желае ”.

Той напомни, че съгласно епидемиолози даже началото на образователната година може да провокира нова вълна. Затова от МОН са взели " всички нужни ограничения ".

„ Насоките, които подготвихме, са ориентирани към това – в случай че учебното заведение може да продължи да образова, децата не са доста заболели, учителите са на разположение, ние няма да стопираме образованието. Миналата година въобще не беше по този начин ”, напомни министърът.

" Това, което е друго от предходната година, е, че имаме ваксини. Когато вършим съпоставяне, би трябвало да имаме поради, че тази година всеки преподавател би могъл да се имунизира . Ако срещнете вируса, без да сте имунизиран, това основава по-голям риск, в сравнение с в случай че го срещнете имунизиран. През цялото време обяснявахме, че в случай че учителите желаят да се усещат безвредно, би трябвало да се имунизират. Никога не сме казвали, че би трябвало да е наложително, в противен случай - би трябвало да е непринудено, само че това е риск, който оттук насетне те са си поели ", сподели още министърът.

Над 30% са имунизираните учители, а към 20% са преболедували вируса. Общият им брой е малко над 50%. На въпрос дали се планува стягане на ограниченията в учебните заведения по образеца на Гърция, където учениците се тестват два пъти седмично, Денков уточни, че сходно нещо не се обмисля. У нас ще се работи локално и съгласно ситуацията в учебните заведения.

" Висшите учебни заведения ще стартират годината присъствено. Те натрупаха доста опит по какъв начин да организират занятията. Всичко работи отлично ", сподели още просветителният министър.

За идващия длъжностен кабинет

„ Това е въпрос, на който би трябвало да бъде публично отговорено с указа на президента. Според мен би трябвало да има публично известие, с цел да се разяснява съществено тематиката ”, отговори сбито Денков запитан дали ще бъде част от идващото служебно държавно управление.

Според него би трябвало да има последователност от идващия, който ще одобри министерския пост в образованието. На срещата с президента Румен Радев отпреди дни, когато на „ Дондуков ” 2 отидоха огромна част от министрите от служебния кабинет, обаче тази тематика не е била обсъждана. Тогава са коментирани настоящата конюнктура в страната и актуализацията на бюджета.

Подкрепа за проект на Кирил Петков и Асен Василев

„ Аз горещо поддържам напъните и на Кирил Петков, и на Асен Василев да трансформират страната към по-добре. Действително ние сме съидейници за това какво би трябвало да се случи. От друга страна 15 септември е седмица на духа, само че и на доста провокации, изключително в Коронавирус вълната. От тази позиция е добре да има непоклатимост в Министерството ”, счита служебният министър. Той уточни, че светът на науката доста му липсва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР