Като бунтовническа групировка талибаните разчитаха много на опиума като източник

...
Като бунтовническа групировка талибаните разчитаха много на опиума като източник
Коментари Харесай

Защо талибаните забраниха опиума?


Като бунтовническа формация талибаните разчитаха доста на опиума като източник на приходи. Но откогато са на власт, явно намират това за несвоевременно и постановат възбрана за развъждането му. Каква цел преследват?

Абдул Рахман таман прибира реколтата си от опиат край Кандахар в Южен Афганистан - район, в който суровината за производството на хероин се отглежда от години. " Ако в този момент талибаните забранят развъждането на опиат, би трябвало да ни оказват помощ да се преквалифицираме ", споделя Рахман. " И светът би трябвало да ни помогне. "

Семейството на Мохамад Тадж също отглежда опиат към този момент от 28 години. Но в този момент на това би трябвало да бъде комплициран край поради възбраната на талибаните. А Тадж би трябвало да се грижи за 25-те члена на своето семейство. Земята, която обработва, е взета под аренда. Основният му източник на приходи е точно опиумът. 
Редакцията предлага
В началото на април държавното управление на талибаните разгласи, че реколтата би трябвало да бъде унищожена неотложно. Който не се подчини, ще бъде осъден. Но от този момент насам в полетата край Кандахар не се е случило нищо. " Определено ще имаме проблем, в случай че не можем повече да прибираме реколтата си.. Как да изхранваме децата си? ", пита фермерът Рахман. 

Забрана в името на по-добрия имидж

Отглеждането на опиат бе главен източник на приходи на талибаните по време на гражданската война. Тогава те направляваха наркотърговията и я таксуваха с налози. Официално в никакъв случай не са засягали тематиката, само че интернационалните наблюдаващи настояват, че единствено през 2020-а година те са спечелили към 20 милиона $ от тази активност.

Между 2015-а година и 2020-а година 80 % от международния рандеман на опиат бе от Афганистан, страната бе неоспорим водач на международния пазар. Талибаните един път към този момент са забранявали развъждането на опиат - по време на предходното си ръководство 2000/2001-а година.

Какво значи в този момент новата възбрана? Ажай Сани, изпълнителен шеф на Института за ръководство на спорове в Ню Делхи, допуска следното: " Целта на възбраната за развъждане на опиум е израз на желанието на талибаните да получат самопризнание от интернационалната общественост. Това е доста значимо за тях, тъй като по този начин биха могли да потекат помощи ", разяснява той.

До момента интернационалните помощи не стигаха до ръководещите в Афганистан - афганистанците бяха подпомагани непосредствено посредством организациите на Организация на обединените нации. Сега талибаните се пробват да получат един тип отплата от интернационалната общественост посредством възбраната на опиума, изяснява Сани. Посланието им според него е следното: " Вижте, развъждането на опиат носи доста огромна част от приходите на нашите фермери. Ако те унищожат реколтата си, би трябвало да бъдат обезщетени по някакъв метод ". Подобен мотив би могъл да срещне утвърждение от страните донори, споделя специалистът.

Щом няма хероин, ще се премине към синтетични дроги

Абдул Хак Ахондзада е заместник-министър на вътрешните работи на Афганистан, в чийто сектор е наркополитиката. В изявлението за ARD той споделя, че въпреки възбраната за развъждане да е призната, тя няма да бъде приложена незабавно. " Фермерите имат доста проблеми. Ние казахме, че тазгодишната годишна продукция от опиат няма да бъде наранена. Отглеждането на опиат ще бъде неразрешено едвам по-късно ", уточнява Ахондзада.

Той искрено признава каква е задачата на държавното управление на талибаните. " Искаме да ни помогнете, тъй като всички знаят, че страната ни е в огромна неволя. Тя е претърпяла войни, които продължиха 40 години. Целият свят би трябвало да ни помогне, би трябвало да застане твърдо до нас ", приканва Абдул Хак Ахондзада.

в качеството им на бунтовническа формация, споделя специалистът Аджай Сани. Но откогато са на власт, за тях този източник към този момент не е подобаващ. Търговията с опиати се управлява от полеви командири, дребни локални групировки и незаконни организации оттатък границата с Пакистан, прибавя той.

Според него резултатът на възбраната за развъждане на опиум за европейския пазар ще бъде следният: " Ако наличността на хероин в Европа намалее, ще се премине към други опиати, най-вече синтетични. "

В същото време един друг конфликтен район се утвърждава като нов главен производител на опиат: Мианмар. Там опиумните ниви се усилват - защото към този момент няма държавно управление, което да е в състояние да предотврати това.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР