Категорично несъгласие с промяната на маршрута на автобусна линия 304,

...
Категорично несъгласие с промяната на маршрута на автобусна линия 304,
Коментари Харесай

Кметът на Искър ще поиска спиране на решението за промяна на маршрута на автобус 304

Категорично противоречие с смяната на маршрута на автобусна линия 304, която планува прекосяване през ул. „ Обиколна “ и откриване на нови спирки по нея, показаха жителите на регион „ Искър “, които взеха присъединяване в публичното показване на предлагането. Събитието се организира нощес в ОКИ-Дом на културата „ Искър “. Преди обществено извършеното събитие през вчерашния ден, в районната администрация постъпиха 11 мнения по тематиката – 3, от които поддържат препоръчаната смяна, а останалите 8 с гледище да отпадне, като едно от тях с подписи на 80 души и едно мнение от етажна благосъстоятелност.

Предложението за смяната на маршрута на рейс 304 е импортирана с отчет от общинските съветници Борис Бонев, Карлос Контрера и Зафир Зарков в Столичния общински съвет (докладът може да видите тук – https://council.sofia.bg/.../soa23-vk66-6929-zarkov...). Общественото показване бе проведено от районната администрация „ Искър “, откакто на съвещанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юли 2023, когато отчетът бе прегледан, общинският консултант от регион „ Искър “ Лорита Радева (Lorita Radeva) настоя обществеността в регион „ Искър “ да бъде осведомена с готвената смяна преди влизането й в действие.

От думите на основния проектант на регион „ Искър “ арх. Теодора Донкова-Сарафова през вчерашния ден стана ясно, че постъпилите в регион „ Искър “ мнения, подкрепящи смяната обобщават тезата, че няма задоволително обслужване от публичен превоз в тази част на регион „ Искър “ и прекосяването на рейс 304 през ул. „ Обиколна “ би улеснило живеещите наоколо. На противното мнение са останалите постъпили мнения, както и присъстващите в залата, съгласно които смяната би довела до увеличение на трафика и времето за прекосяване през ул. „ Обиколна “; повишение равнищата на замърсяване на въздуха поради продължителния престой в запушване на колите, изчакващи потеглянето на рейса на спирките; лишаване на паркоместа и елементи от построената велоалея за отделяне на спирки и липса на нужда, поради комфортния публичен превоз по бул. „ Проф. Цветан Лазаров “ и съществуването на пешеходно разстояние на метростанциите „ Дружба “ и „ Интер Експо център “.

Присъстващите в залата жители показаха терзание, че улица „ Обиколна “ е двулентова и прекосяването на рейс на градския превоз единствено би затруднило така и така интензивното придвижване в пикови часове. Те показаха, че все още велоалеята е една от най-използваните в региона и спирането й поради отделяне на спирки би било причина за пътно-транспортни катастрофи.

Вносителите на отчета не бяха в залата, само че да отбрани тезата на един от тях – господин Борис Бонев, на разискването участва Иван Пулевски от „ Спаси София “, който изясни, че смяната планува рейс 304 да обслужва пасажери освен в делнични дни, както до момента, само че и в събота и неделя, и удостовери, че обособяването на спирки ще е за сметка на паркоместа.

Кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков посочи, че смяната в маршрута не е била съгласувана с районната администрация. Той акцентира, че поддържа възстановяване на обслужването на публичния превоз в региона, само че в интерес на жителите, а не за сметка на тяхното стеснение. И благодари на госпожа Радева, че е инициирала в Столичния общински съвет провеждането на публичното показване на предлагането за смяна на маршрута на авт. 304 преди влизането му в действие.

От своя страна Лорита Радева посочи, че има редица неясноти във връзка с смяната и настоя да бъде изработен експертен разбор, който ясно да покаже какви промени ще настъпят по ул. „ Обиколна “ при възможна смяна на маршрута на рейс 304.

На публичното показване, по покана на кмета Цеков, участва и представител на дирекция „ Транспорт “ в Столична община, който изясни, че смяната би коствала на Следствен отдел към окръжна прокуратура към 1 млн. лева годишно и, че се предлага единствено, с цел да е в интерес на жителите на „ Искър “.

След изразените напълно негативни мнения от жителите в залата, кметът на региона господин Цеков съобщи, че взаимно с госпожа Радева ще внесе отчет в СОС за прекъсване на осъществяването на решението за смяната на маршрута на рейс 304 до изясняване на детайлите в конкретика и общественото им обявяване пред жителите на региона.

Районна администрация „ Искър “ ще приема писмени мнения, отзиви и рекомендации по препоръчаната смяна за маршрута на авт. 304 с прекосяване по ул. " Обиколна " в ж.к. " Дружба – 2 " в период до 12 септември 2023 година, които могат да бъдат подадени в деловодството на районна администрация „ Искър “, находяща се на бул. „ Кръстю Пастухов “ №18 или изпратени на е-поща на адрес [email protected].
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР