Катастрофата, при която бяха убити две млади жени в София,

...
Катастрофата, при която бяха убити две млади жени в София,
Коментари Харесай

Рецидивисти зад волана: Защо системата допуска смърт на пътя?

Катастрофата, при която бяха убити две млади дами в София, е била предвидима. Причината - обвиненият за нея Георги Семерджиев е имал над 50 регистрирани нарушавания, отнета шофьорска брошура и открадната кола.

Поредната злополука, която изумява със своята предвидимост. Георги Семерджиев е редицивист, който 17 години е карал с отнета брошура, залавян е над 50 пъти за нарушавания. Рецидивист, който от полицията окачествиха като “системен наркоман”. И който се е разминавал с наложени санкции.

В няколко от случаите имаме събрани материали изпратени до прокуратурата за формиране на досъдебно произвеждане за ръководство на моторно транспортно средство без удостоверение за ръководство, които материали са върнати от прокуратурата с напътствие да се наложат единствено административни санкции, сподели Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка.



Това не е типична злополука, считат специалистите. Причината - причинителят е направил всички вероятни нарушавания, които може да направи един пътен гамен. Но както постоянно въпросът, който си задаваме след всяка кървава покруса - по какъв начин можеше да бъде предотвратена, за какво водач с толкоз доста нарушавания съумява да избяга и да се измъква с години от полицията.

Аз в действителност не знам в тази ситуация какво би трябвало да се направи. Тук би трябвало да излязат хора, експерти, юристи, да кажат какви оферти да се създадат за промени, които действително да допринесат, сподели Димитър Илиев - ръководител на Държавна организация за сигурност на придвижването.

В момента, в който се създадат съответни заключения и в случай че те подсказват за некадърност да се упражняват полицейски функционалности, аз ще направя като министър всичко допустимо да се разделя с тези хора, сподели Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка.



Този случай е част от кървава поредност с основни герои самозабравили се младежи, седнали зад кормилото пияни и/или дрогирани, или просто чувстващи себе си над закона, над разпоредбите, над човешкия живот.

В съответния случай - някогашен футболист, обвинен по разнообразни проблеми. Толкова убеден, че няма да го застигне закона, че карал с изключение на без брошура, крадена кола, с подправени номера. Ново нарушаване към дългия лист на татуирания Георги, неуловено до в този момент. Защото сега няма съответен механизъм, който бързо да засече подправените табели. Въпреки че тази функционалност би трябвало да извършва неотдавна прелюдия неправилно наименуван екостикер с чип.



Преди няколко години Европейски Съюз ни задължи с инструкция да въведем спомагателна идентификация за транспортните средства. При годишен механически обзор. И това беше в действителност една дълготрайна мярка, която щеше да разреши тогава, когато имаме замяна на номера, ние доста бързо да успеем с спомагателния знак да идентифицираме тази машинация. Само че тази политика сега Министерството на превоза са решили, че няма да я ползва България, т. е. ние ще излезем отвън директивата, ще я изхвърлим в коша за отпадък и сходни водачи, които ще могат да карат с подправени номера ще могат да го вършат доста мъчно те ще могат да бъдат установявани, сподели Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Спират водач за инспекция, той бяга. Взимат му книжката - той отново сяда зад кормилото. Свалят му регистрационните номера - той поставя подправени. Налагат актове - той не ги заплаща. Всичко това приказва, че има колела по веригата, които не работят.

Единственото лекуване за такива арогантни и нагли пътни хулигани е точно конфискуване на автомобила на лица, арестувани с алкохол и опиати. Противната страна какво споделя - вижте, това е персонален автомобил, фамилна благосъстоятелност, длъжностен автомобил - няма никакво значение. Има ли значение тези деца, които бяха размазани, с какъв автомобил са били убити - с персонален или длъжностен?. споделя Владимир Тодоров - Асоциация на потърпевшите при произшествия.

Мерки като тази, са обсъждани нееднократно, неправителственият бранш притиска институциите от години.



От кого обаче зависи да вкара ефикасни ограничения, които всички обсъждаме, вървейки след следващата злополука?

Тази национална политика би трябвало да се организира от Държавната организация по сигурност на придвижване по пътищата. Тя е профилираният орган, който е основан да управлява и координира националната политика - всичко, което е обвързвано с тематиката пътна сигурност, би трябвало да го координира и управлява тази институция. Щом имаме подобен продължителен, сериозен, доста стеснителен проблем, това значи, че тази държавна организация би трябвало да се намеси и да създаде тактика и би трябвало да вземе ограничения, съответни ограничения и да ги връчи на министър-председателя и той от там насетне да се разпореди на съответните министри какво да създадат, счита Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Неправителственият бранш чака тази държавна организация да е диригентът, който да дирижира институциите в борбата за живота по пътищата. Затова приказва и нейният статут. Тя е на директно послушание на министър-председателя, който има силата да задвижи всички нужни колела.

Ентусиазмът, с който влезнах в тази организация и желанието ми да трансформирам всякакви неща... Изписали сме несъмнено хиляди писма до разнообразни институции. Ролята на тази организация е тя да бъде координиращ орган, ами би трябвало да ви кажа, че някъде по секторите надолу по администрацията се прекъсва връзката. Не се припознава казусът като огромен. Само, когато стане тежко произшествие това нещо се случва, сподели Димитър Илиев - ръководител на Държавна организация за сигурност на придвижването.



Само че хората, които се движат по пътищата не желаят писма, а действителни дейности - от първата до последна институция по веригата. Всъщност това е желанието на над 70 000 дейни консуматори в групата във Facebook " Катастрофи в София ", в която първо беше оповестено видео от жестоката злополука от 5 юли. Групата пази няколкогодишен списък на пътни произшествия от най-различно естество и разкази за скандални случаи.

Дали жертвата ще бъде Милен Цветков, две млади девойки или някой различен - от групата упорстват да бъдат взети ефикасни ограничения против убийците на пътя. И търпението им е на привършване.

Не ни карайте да почнем и ние да оказваме помощ, тъй като тогава ще стане забавно. Гражданският арест го има като алтернатива. И в случай че би трябвало и това да използван, с цел да принудим някоя институция да си свърши работата ще го създадем, не ни тормози това нещо. Живеем в страна, в която възприятието за безотговорност е до високо от мола. Ние държим да демонстрираме какво се случва в София с ПТП-тата и хората в случай че ги е боязън по някакъв метод и не желаят да разгласяват, изпращайте ги на нас, ние ще ги публикуваме, нас не ни е боязън, споделя Надежда Дойчева - модератор в " Катастрофи в София ".



С Надежда вършим бърз обзор в архива на групата, с цел да забележим какви са трендовете - леките произшествия и верижните стават нормално денем, при деен трафик. Тежките, провокирани от пияни и дрогирани - вечер. Тогава, когато улиците са относително празни стават и гонките.

Следят се с интерес и трендовете, които се изнасят от формалните институции:

Само ще ви кажа една доста забавна статистика за 30 индивида, които са тествани за опиати, трима или четирима са с опиати - Тенчо Тенев - шеф на " Пътна полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи.

И като го знае шефът на КАТ господин Тенев това нещо, къде са патрулите на КАТ. Ето, оня ден стана нещастието, Къде са? Въртят си гуми, кара се със 100. Къде са?, пита Надежда Дойчева - модератор в " Катастрофи в София ".



Призив към Пътна полиция - да им се усили доставката на мил проби, само че тези кръгтестове да ги употребяват целево, да ги употребяват петък и събота пред питейните заведения, пред нощните заведения, Студентски град, морето. Нека всеки, който отиде в Студентски град и е с автомобил и реши да пие или да се дрогира, да знае, че неговият автомобил 50% е опцията да бъде спрян и да бъде тестван, сподели Владимир Тодоров - Асоциация на потърпевшите при произшествия.

Молбата ми към законодателя е вземе такива ограничения, с цел да бъдат оптимално превантирани подобен вид закононарушения - за завишаване на наказванията при шофиране след приложимост на алкохол и опиати, сподели Ясен Тодоров - зам.-председател на Националната следствена работа.



" Днес взехме решение да обявим война на всички рецидивисти зад кормилото ", съобщи Кирил Петков - министър-председател в оставка.

Само че войната по пътищата, която не помни точния брой не жертвите си, тече доста от дълго време. А никой не знае какъв брой още като Георги с множеството прегрешения сядат зад кормилото и натискат газта.

Имало е обвързване от 2019 година да се създава всяка година разбор на тежките ПТП -та с млади водачи и с публичен транспорт на пасажери. Първата година не е имало данни, втората година е изработен единствено за младите водачи, отново заради липса на данни, третата година е изработен единствено в частта, когато касае Министерство на вътрешните работи. …. И тогава, когато ние нямаме правилни данни на входа, няма по какъв начин да чакаме каквито и да било ограничения да изработят те. Каквото и да ни предложат, то няма да е правилно. И няма по какъв начин да знаем дали ще сработи и най-вероятно няма да сработи, добавя още Диана Русинова.





Няма пълностоен разбор, няма съответно написана тактика. Например, каква е процедурата след открито нарушаване, с цел да не се повтаря, кой работи с дрогирания водач, който най-вероятно, поради зависимостта си, ще спре едвам когато стане късно. Стратегия, а не откъслечни ограничения. Защото кампанийните акции, които следват са потвърдили кратковременен резултат. До идващия случай, който ще пристигна. Неминуемо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР