Как Георги Семерджиев е шофирал 17 години без книжка, залавян

...
Как Георги Семерджиев е шофирал 17 години без книжка, залавян
Коментари Харесай

Какви са наказанията за рецидивистите на пътя в Европа?

Как Георги Семерджиев е карал 17 години без брошура, залавян е над 50 пъти за нарушавания и най-скандалното – пособия ли му е полицайка да се укрие след злополуката на бул. Черни връх?

Част от отговорите към този момент са ясни. Очевидните отговорни са доста. Част от тях към този момент са посочени с пръст. Друга част остават скрити зад въпроса: Ако Георги Семерджиев беше в друга страна, щеше ли продължението на историята да бъде друго? Ако да вземем за пример беше в Гърция.

Директно ви запитвам – безусловно никакъв ли вид няма човек да подкупи служител на реда, с цел да си затвори очите?

Плутарахос Маридакис: Не, не, не, не! Такова нещо не съществува! Няма късмет да подкупиш служител на реда! Опиташ ли да подкупиш служител на реда – ти отиваш в затвор и за рушвет.

Или Швеция, където диалозите с служители на реда при инспекция записват всичко.

Емил Ченков, Швеция: И всичко, което той споделя, и всяка една негова реакция се записват. При това състояние вероятността за рушвет е невъзможна.

Или пък Швейцария.

Възможни ли са подкупи на служители на реда в Швейцария?

Пламен Мамихин, Швейцария:... (Смее се)

Встрани от случая Георги Семерджиев. Там стоят всички недобили такава известност водачи с алкохол или опиати в кръвта. Или и двете. И отново настрана остават водачи, които отхвърлят да бъдат тествани. Законът им го разрешава. И в някои случаи по този начин законът ги избавя, в случай че към този момент имат условна присъда.

Силвия Петкова, юрист: По-добре да се откаже пробата, с цел да не се задейства наказването по условна присъда. Вие сте използвала наркотични субстанции и с ясното схващане, че сте използвала такива наркотични субстанции отказвате теста. Вие обаче повече не може да шофирате.

За две години?

Силвия Петкова, юрист: За две години, тъкмо по този начин.

Липса на брошура за две години и санкция от 2000 лв. – толкоз коства да откажеш тест за опиати в България. Отново сме неповторими със глоба, която предлага заобикаляне на тежко наказване за рецидивист. Да откажеш тест за опиати в непознатите закони коства малко повече.

Какво се случва, в случай че водач в Гърция откаже да му бъде изработен тест за опиати?

Плутарахос Маридакис: В Гърция това не е алтернатива. Шофьорът е задължен да даде проба за опиати или алкохол по време на инспекция на полиция или при ПТП. Ако вероятно откаже – законът планува най-високото наказване, което е най-малко 2 месеца в затвор, 1200 евро санкция и 6 месеца без шофьорска брошура. Ако има щета, има телесна щета или гибелен случай – тогава наказването се усилва.

Швейцарците също не схващат от отвод.

Пламен Мамихин: Не може да откаже. Няма право. Защото незабавно ще бъде задържан. Швейцарците са помислили по този въпрос и той бива съпроводен – изключително след отвод и изключително в случай че има забележими аргументи, очевидно не е съответен.

А в Белгия съпротивата към тест може да коства още по-скъпо.

Вернер Де Добелер, представител на Белгийския институт за сигурност на придвижването: Грози те същата санкция, както в случай че потвърдено караш под въздействие на опиати – сред 1600 евро и 16 000 евро. Отиваш в съда, където вземат решение – могат да ти конфискуват автомобила, а могат и да ти лишават книжката за избран интервал от време или даже до живот.

И когато става въпрос за пари, и когато става въпрос за длъжници за каквото и да е нарушаване - страната хваща някои сполучливо, а други не съумява или не желае да догони. Гърците пък не преследват длъжниците си, с цел да ги заловен. Намерили са метод длъжниците им сами да изискат да върнат парите.

Плутарахос Маридакис: Веднага ти взимат регистрационните номера на колата. Докато не си платиш санкцията – ти няма по какъв начин да вземеш регистрационните номера на колата.

В Швейцария дебитор е равно на отнета персонална карта.

Пламен Мамихин, Швейцария: Ако сте дебитор нямате право да наемете апартамент, в случай че сте дебитор – нямате право да се явите на конкурс за работа, в това число за най-малката административна информация - първото нещо, което ви се желае е документ, който дава информация какъв жител сте.

А в Австрия насъбраната санкция е затвор.

Ангел Попов, Европейски център за транспортни политики: При 128 евро санкция ти дължиш на страната 1 ден и 6 часа затвор. Затвор! Ако не искаш да бъдеш в пандиза – ти би трябвало да положиш 3 пъти по 8 часа общественополезен труд, като страната ще ти каже къде да го положиш. Дали ще бъде в дом за сираци, за остарели хора или ще метеш улици – това ще ти каже страната.

В случай че въпреки всичко тест е изработен и водачът има алкохол или опиати в кръвта си, само че не е умъртвил никого по пътя си - някои страни като Швейцария дават втори късмет. Но единствен.

Пламен Мамихин: При всяко следващо – изключително при второ и при трето – при четвърто към този момент – дефинитивно се взима книжката вечно. Без право на преиздаване. Като в допълнение най-тежката глоба е затвор.

В Германия обръщат особено внимание на всеки извършител, с цел да не стане преди да стане палач на пътя. Взимат му книжката и му я връщат при едно изискване.

Ангел Попов, Европейски център за транспортни политики: Този човек се следи от психолози и от Министерство на вътрешните работи. Когато той потвърди посредством психолога, че е той е подготвен за втори изпит, той поставя в доста тежък тип. Ако естественият курсист би трябвало да постави 30 часа процедура, той би трябвало да постави 60 часа процедура. За да има по-дълъг интервал, в който дълго време и той да бъде следен дали се е изчистил от опиата не е към този момент вътре в него или зависимостта е безвъзвратна и той не може да бъде отучен от тази извънредно тежка болест.

И в Швеция наказването зависи от вредите. Съдът преценя:

Емил Ченков: При по-тежко нарушаване, което може да докара до гибел на пътя, законът планува над 8 години затвор.

В някои случаи съдиите дават и различен вид. Строга здравна терапия.

Емил Ченков:На нарушителя се дава опция да премине през тази терапия. Ако не успее да се оправи и не желае да продължи лечението - то автоматизирано води до затвор.

Това са част от страните, в които е необичайно да приказваш за рушвет на служители на реда. Там не помнят за нещастия с предистория като тази с Георги Семерджиев. И се чудят по какъв начин е допустимо 5 промила алкохол да се изясняват с вода за уста, а явни рецидивисти да стават невидими за системата. Впрочем сравнението със работещите наказания на другите, предизвика още един въпрос - на нас законът ли ни е неприятен или се чете неприятно?

Ако въведем ограниченията на Гърция или Германия, или Швейцария – това ще ни избави ли или някъде другаде е казусът?

Ангел Попов, Европейски център за транспортни политики: Аз споделих, че нашият закон не е неприятен. Може би би трябвало да го надградим, само че отново остава човешкият фактор.

Силвия Петкова, юрист: Не е толкоз значим размерът на глобата. По-важно е тя да бъде изпълнена.

А тя постоянно не е. И повода отговорните да стоят почтени от време на време е вбесяващо прозаична. Например объркана процедура по писане на акт. Един от обичаните похвати, поради които хората се измъкват от санкции, даже и доста отговорни.

Силвия Петкова, юрист: Някаква доста основна неточност при правенето на този акт, който го прави нереален. Съдът го анулира. Отменя се и глобата. Тоест ние даже да предвидим наказания в размер на примерно 10 000 лв. с доживот без брошура и лишаване на автомобила – тя в случай че при обжалване бъде анулирана от съда поради някаква неточност при издаването на акта – няма безусловно никакво значение.

И най-тежката глоба остава обречена на несъблюдение там, където куца желанието да бъде приложена. И умеенето да бъде приложена. И въпреки всичко.

Ако този човек, да кажем, бъде вкаран в пандиза – завършен ли е казусът с него?

Юлия: Ни минимум. Проблемът занапред стартира.

За някои хора, без благоприятни условия и подкрепи, затвор въпреки всичко има – бързо и без доста медиен звук. Но когато човек е влезнал там подвластен от опиати...вероятно ще излезе същият. И евентуално ще повтори нарушаването.

Силвия Петкова, юрист: Много, доста постоянно се оказва, че в границите на наказването отнемане от независимост той въпреки всичко намира метод да се доставя с наркотични субстанции.

Казва го и Юлия Георгиева, която работи с доста хора – някогашни пандизчии, само че не и някогашни наркозависими.

Юлия Георгиева, Център за хуманна политика: Те изкарват някакво време там, сега, в който излизат – те излизат по метода, по който са влезнали. Българските затвори не се работи в посока превъзпитание, което е цивилизационният избор. Българските затвори са основани повече в концепцията да отмъстим.

Системата затваря за известно време, очаквайки че това е задоволително за един човек да пребори зависимостта си и да излезе от пандиза чисто нов жител на света.

Юлия Георгиева, Център за хуманна политика: Ние първо би трябвало да решим какво желаеме – да си отмъщаваме на хората, които са създали някакво закононарушение или желаеме да ги превъзпитаваме. И в случай че желаеме да ги превъзпитаваме към този момент да забележим по какъв начин да ги превъзпитаваме в действителност. На един обществен служащ или на един психолог в пандиза се падат 50 индивида и то е невероятно да се случи.

И в Швеция, и в Германия, и в Гърция, и в Швейцария търсят метод да спасят наркозависимите от зависимостта им. Още в пандиза, само че най-много преди пандиза. Правят услуга на обществото, което не може да си разреши да преживее още веднъж и още веднъж един и същи филм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР