Късно снощи стана ясно, че македонският премиер Зоран Заев пристига

...
Късно снощи стана ясно, че македонският премиер Зоран Заев пристига
Коментари Харесай

Заев пристига за среща с Борисов

Късно нощес стана ясно, че македонският министър председател Зоран Заев идва персонално в София за среща с Бойко Борисов, съобщи Българското национално радио.

Информацията е на македонската телевизия " Сител " и към момента не е доказана от българското държавно управление.

Разговорите бяха планувани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския развой. Участие ще вземе и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Възможен ли е пробив в диалозите сред София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е главният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща. В последната си обществена изява Зоран Заев упрекна България, че нарушава Договора за добросъседство, откакто страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи несъгласие на преговорната рамка за Скопие.

" Има първа обсада от България. Член втори от Договора за добросъседство и съдействие с България споделя доста точно по какъв начин България ще поддържа Република Северна Македония за присъединението ѝ към Европейския съюз. И несъмнено през днешния ден е нарушен. "

Вчера видеоконферентни диалози организираха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи. Захариева предизвести:

" Ако се извършва добросъвестно и не се търсят способи за заобикаляне или неприлагане на наредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси. "

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена публично на 17 ноември, когато е плануван Съветът по общи въпроси. В рамките на срещата на върха на Берлинския развой през днешния ден ще бъдат ще бъдат подписани две заявления - едната съдържа проект за деяние за основаване на общ районен пазар, който да приготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората разказва зеления дневен ред на района в сходство със " зелената договорка " на Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР