Къщата на столичния булевард „Бул. Княз Александър Дондуков“ №20, принадлежала

...
Къщата на столичния булевард „Бул. Княз Александър Дондуков“ №20, принадлежала
Коментари Харесай

Къщата на ген. Рачо Петров не е недвижима културна ценност

Къщата на столичния бул. „ Бул. Княз Александър Дондуков “ №20, принадлежала на ген. Рачо Петров, не е културен монумент, разгласи Министерството на културата (МК).

В известие от ведомството се споделя, че Главната дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерството е направила инспекция по случая с разрушаването на постройката и е открила, че постройката не има статут на индивидуален монумент на културата .

Уточнява се, че постройката в никакъв случай не е била заявена като монумент на културата .

„ В този смисъл събарянето ѝ не предстои на глоба от Министерството на културата, съгласно Закона за културното завещание “, се споделя в текста.

С оглед на това, че постройката попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност – „ Ансамбъл „ Бул. Княз Александър Дондуков “, и в рамките на II предпазена зона на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец “, с МК наложително се съгласуват следващи капиталови планове, се показва още в известието.

По-рано през днешния ден, в предаването „ Тази заран “ по bTV, министърът на културата Боил Банов сподели, че „ предизвика сериозен интерес по какъв начин може тъкмо по Коледа да стартира такова разрушение на знакови обекти “. Той уточни, че МК е сторило каквото е могло сега, в който е схванало за протичащото се – разрушаването е спряно. Днес обаче трябваше да стане ясно за какво и по какъв начин е почнало то, дали е законно, или не, дали е морално, или не.

„ Къщата е знакова. Със сигурност не е индивидуален монумент на културата , само че би трябвало да влиза в колективен монумент “, уточни още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР