Карта на дърветата в Борисовата градина, маркирани за изсичане, разпространена

...
Карта на дърветата в Борисовата градина, маркирани за изсичане, разпространена
Коментари Харесай

Екоорганизации алармират за поголовна сеч в Борисовата градина в София


Карта на дърветата в Борисовата градина, маркирани за изсичане, публикувана от " За да остане природа в България "

За " поголовна сеч " в Борисовата градина в София сигнализираха от екоорганизациите " За да остане природа в България " и Българско сдружение за отбрана на птиците. Според тях единствено в сектора на лесопарка сред булевардите " Драган Цанков " и " П. К. Яворов " и басейна " Мария Луиза " за изсичане са маркирани 733 дървета, а още 111 би трябвало да бъдат окастрени, тъй като са рискови. Инвентаризацията на дърветата в парка стартира след зачестилите произшествия с паднали дървета в парка, някои от които бяха с съдбовен излаз.

Според двете организации би трябвало да бъдат изсечени единствено остарели, сухи и рискови дървета, а измежду маркираните има и такива, които не дават отговор на критериите.

Представители на двете организации са били включени в комисията на общината по приемане на маркираните за сеч дървета. Заради съществуването на " противоречиви " дървета измежду тези, планувани за унищожаване, членовете на комисията са предложили още през октомври спомагателни критерии за това по какъв начин да се дефинират растенията за отрязване.

Допълнителните критерии включват унищожаване на напълно сухите дървета на разстояние до 25 метра от алеите. Полусухите, наклонените и загнилите дървета в тази зона да се кастрят, а в случай че обезопасяването им по този метод е невероятно, да се махат. В останалата част на парка се предлага да не се секат сухите дървета от твърди широколистни типове с диаметър на ствола над 30 см, а да се махат останалите сухи дървета, както и очевидно болните загнили и полусухи растения.

" Сред критериите най-стриктно за рискови дървета би трябвало да се следи в 25-метрова зона от двете страни на основните алеи на парка, където рискът за сигурността на хората от падащи дървета е най-голям. При това се дава приоритет на обезопасяването на дърветата, т.е. унищожаване единствено на рисковите елементи от дърветата, което и в този момент е открита процедура в интензивно поддържаните елементи на парка ", обясниха от двете екоорганизации. Обсъждането на препоръчаните критерии от комисията по околна среда към Столичния общински съвет към този момент на два пъти е отлагано. Темата е включена в дневния ред на съвещанието на комисията, планувано за вторник, 14 ноември.

Междувременно екоорганизациите към този момент са инициирали и петиция за приемане на критериите и против " поголовната сеч " в Борисовата градина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР