Каролин Вожняцки сложи край на кариерата си, но не и

...
Каролин Вожняцки сложи край на кариерата си, но не и
Коментари Харесай

Студ, лед и голи тела: Вожняцки приe предизвикателството на феномена Вим Хоф

Каролин Вожняцки постави завършек на кариерата си, само че не и на провокациите, на които се подлага. И в случай че професионалният спорт сигурно е тежък, то някогашната №1 най-малко е била готова за това какво и следва. Този път обаче се впусна друго премеждие – в полските планини, на минусови температури, съвсем без облекла и в компанията на феномена Вим Хоф.

Вим Хоф е холандец с прозвището „ Леденият човек “, който има способността, с помощта на квалифициран разум и дихателни техники, да устоя на доста ниски температури. Носител е на 20 международни върха. Работи с учени от целия свят, с цел да разпространява своите качества. През 2007 година Хоф доближава до 6700 м височина на връх Еверест, облечен единствено с къси панталони и обувки, само че не доближава върха заради проблеми с ходилото. През 2008 година стои в ледена вода в продължение на 1 час, 13 минути и 48 секунди. Подобрява този връх няколко пъти, а през 2011 година остава потънал в лед за 1 час 52 минути 42 секунди. През 2009 година изкачва връх Килиманджаро още веднъж единствено по къси панталони, за два дни.

Той е известен с метода си, посредством който организмът се възвръща по-бързо, преборва се с лекост с заболявания посредством надзор на имунната система и още доста други преимущества, използвани за професионални спортисти от разнообразни дисциплини. Предимства на неговия способ, който включва дихателни извършения и излагане на мразовит мраз, са по-бързото възобновяване след натоварване, нараснала устойчивост, както и доста понижаване на подкожните мазнини.
 Ледените бани след подготовка са добре прочут способ във всички спортове. Това е един от най-ефективните способи да се предотвратят уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите, изключително след дълги и интензивни натоварвания. Теорията, която стои зад смисъла на ледената баня е, че при интензивно натоварване мускулите получават редица микротравми, и по-конкретно това е развой на равнище мускулни нишки. Този вид мускулни микроувреждания подтикват клетъчната интензивност, подкрепят възобновяване на мускулните кафези, водят до мускулен напредък (хипертрофия), само че също са свързани и с появяването на мускулна болежка, ригидност и дискомфорт („ мускулна тресчица “) сред 24 и 72 часа след натоварването. При потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни пластове, покрай костите, с цел да ги защищити от рисковата температура.

С метода на Вим Хоф обаче нещата отиват много равнища по-нагоре, защото на неговите лагери безусловно след няколко дни упражняване на преподавания от него способ, учениците му се изкачват по ледено студени снежни върхове на разнообразни планини единствено по къси панталони и обувки.

Каролин Вожняцки също стана част от лагерите на Хоф. В началото на декември някогашната №1 разгласи, че ще постави точка на своето тенис премеждие след края на Australian Open, а за нея той пристигна след проваляне от Онс Жабур с 5:7, 6:3 5:7.
 Вожняцки въпреки всичко разкри, че ще изиграе един финален мач на 18 май. Той ще бъде пред родната датска аудитория в Копенхаген против една от най-големите съпернички и най-близка другарка на някогашната №1 в тура – Серина Уилямс.

Каролин реализира съвсем всичко в тениса – 71 седмици на върха на ранглистата и 30 трофеи, една от които от Големия шлем. През 2018 на финала в Мелбърн тя надигра Симона Халеп в героичен трисетов театър и сбъдна фантазията си. Преди това Вожняцки на два пъти бе губила край от Шлема – през 2009 и 2014 на US Open. Към 30-те трофея можем да прибавим още 3 от категория Premier Mandatory и една от финалния шампионат в Сингапур през сезон 2017.

Иначе ледените провокации в тениса станаха известни поради Новак Джокович. Той сътвори „ Предизвикателството на Ноле “, като се впусна в приключението си приятеля си Константин наоколо до италианско село в планината и откакто се оправи сполучливо, провокира всеки, който е кадърен, да повтори образеца му.

Целта на Новак бе да издържи най-малко 45 секунди на студа, като най-малко половината му тяло да е в ледените води. В началото той загря с няколко дълбоки вдишвания, а най-после съобщи: „ Леден човек, ти ни въодушеви! Обичаме те “.

Tenniskafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР