Карлос Алкарас бе опрян до стената срещу съперник, когото мнозина

...
Карлос Алкарас бе опрян до стената срещу съперник, когото мнозина
Коментари Харесай

Да превърнеш „Магическата кутия“ в тенджера под налягане


Карлос Алкарас бе опрян до стената против противник, който мнозина определяха за цялостен новобранец. Ян-Ленард Щруф обаче направи по този начин, че финалът на Мастърса в Мадрид, обратно на упованията, да се играе по неговите правила.

„ Магическата кутия “, в която всички чакаха испанецът да бъде неукротим виртуоз на корта, се трансформира в тенджера под налягане, което го притиска от ден на ден и повече и трансформира дуела в непосилен за него.

Защо се получи по този начин?

АТР излезе с любопитни статистически данни, които демонстрират, че Щруф е излязъл 52 пъти на мрежата в границите на три сета, като е спечелил 63% от точките тогава. Това значи, че от тази позиция той е бил доста по-успешен, в сравнение с от дъното на корта, където има успеваемост от 43%.

Непрекъснатото излизане на германеца напред сътвори доста дискомфорт за Алкарас, който трябваше бързо да реши по какъв начин да бъде по-ефективен в подаванията си, тъй като нищо от това, което правеше до този миг в Мадрид и носеше триумф, в този момент не помагаше.

Посоката на сервис

Карлос пласираше началните си удари по този начин, че в 70% от случаите Щруф да играе бекхенд ретур. В първия сет „ щастливият губещ “ направи един форхенд ретур уинър, а от още шест форхенд ретура направи по този начин, че съперникът му да допусне четири провокирани неточности в съответните точки.

С напредването на дуела бекхендът на Щруф към този момент беше огромна уязвимост. Той не съумя да вкара 7 от последните 8 бекхенд ретура в дуела.

Позиция при посрещане

През по-голямата част от времето Карлос Алкарас посрещаше на към 6 метра зад главната линия . За целия мач има единствено четири ретура, при които е заел позиция на 4 метра зад главната линия, като няма и нито един случай, в който посреща в корта.

Щруф имаше доста по-различна тактичност. При съвсем всички втори сервиси на противника си той навлизаше в корта, а единствено при един случай посрещна първи сервис на Алкарас от повече от метър зад главната линия.

Германецът посреща и над 10 първи сервиса на Алкарас, заемайки позиция в корта.

Минаващите удари на Алкарас

Както при началните удари, по този начин и в моментите, когато Щруф е напред, испанецът целеше бекхенда му, с цел да го кара да играе бекхенд волета.

В дуела Щруф направи 15 волета от форхенд и 28 от бекхенд, като от форхенд страната позволи единствено две неточности. От бекхенд страната направи 8 уинъра, само че и 10 неточности.

Да се приспособява бързо и да приема, че този път ще би трябвало да се преценява със противника беше това, което донесе триумфа на Карлос Алкарас. Той трябваше да се пребори и със себе си и разбиранията си, да промени проекта си на игра в придвижване и да води борба, в която няма цялостен контрол
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР