Карима Дели, председател на транспортната комисия в ЕП коментира пред

...
Карима Дели, председател на транспортната комисия в ЕП коментира пред
Коментари Харесай

От ЕП обясняват, че климатични цели не могат да се смесват с пакет Мобилност

Карима Дели, ръководител на транспортната комисия в Екологичен потенциал разяснява пред БНР, че климатичните цели на Комисията фон дер Лайен не могат да се смесват с пакет " Мобилнос ".

" Ако председателката на Европейската комисия желае в действителност да задейства Зеления пакт, тя би трябвало да наложи евротакса за тежкотоварен превоз, проект за възкръсване на железопътния превоз ", изяснява тя.

Според нея става въпрос и за " всички принадлежности, които понижават въглеродните излъчвания на транспортните средства и по-точно камиони с нулеви излъчвания . Тогава действително ще можем да приказваме за Зелен пакт ".

Европейска комисия разяснява по-рано, че ще направи спомагателна оценка на наредбите, съгласно които камионите би трябвало да се връщат в страната, в която е записана компанията и на рестриктивните мерки за комбинираните транспортни интервенции.
 Желязков обнадежден: Европейска комисия прави оценка въздействието на пакета
Желязков обнадежден: Европейска комисия прави оценка въздействието на пакета " Мобилност "

Предстои да се реши до каква степен е потребно връщането на камионите в страните по регистрация

Припомняме, през септември 2019 година транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано отхвърли предлагането пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната насочна точка всеки месец .

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.

Пакетът " Мобилност " влезе в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал на 27 март 2019 година по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия .
 Европейска комисия стопира нефинално утвърдените промени в пакета
Европейска комисия стопира нефинално утвърдените промени в пакета " Мобилност "

Спирането е в интерес на България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР