Кариерата на начинаещия 30-годишен бизнесмен Мехмет Айдън завърши късно в

...
Кариерата на начинаещия 30-годишен бизнесмен Мехмет Айдън завърши късно в
Коментари Харесай

Заловиха 30-годишен скандален бизнесмен

Кариерата на начинаещия 30-годишен " предприемач " Мехмет Айдън приключи късно в събота, когато основният обвинен в огромна пирамидална скица беше арестуван и докаран в страната от Бразилия, с белезници и в компанията на служители на реда.

Айдън е създател на скандалната " Чифлик банка ", която е виртуален симулатор на земеделие, който даде обещание на своите консуматори да трансфорат виртуалните животни и култури в действителни, в случай че влагат пари. Айдън, който сътвори компанията през 2016 година и отвори ферми в действителния свят и стартира да изплаща парите с повишаването на потребителската база на " Чифлик банка ".

Но както при всички пирамидални схеми, заплащанията стопираха след известно време и жалбите започнаха да се натрупат.



Когато през 2018 година е стартирано наказателно следствие и са иззети активите на компанията, притежателя изчезва и се появява в разнообразни страни в Южна Америка. Там той води първокласен живот. Накрая, предходната седмица, след години в бягство, той пусна видео в обществените мрежи и разгласи, че ще се съобщи.

След привършване на процеса му на екстрадиция той бе отведен в Истанбул и арестуван. Смята се, че обвиненият е събрал еквивалент на над 131 милиона $ (1,14 милиарда TL) от над 130 000 души посредством своята онлайн скица, въодушевена от компютърната игра FarmVille.

Прокурорите желаят над 75 000 години затвор за Айдън, по обвинявания, в това число за основаване и ръководство на противозаконна организация, измами и пране на пари.

Обвинителен акт против Айдън и 18 други членове на „ организацията “ упреква обвинените в управление на незаконна тайфа, както и в осъществяване на измами и пране на пари. Общо 3 762 души са измежду ищците в настоящ развой против Айдън.

Айдън и брат му, се издирваха с интернационална заповед за арест до Интерпол, по искане на Турция. Те бяха упрекнати в измами на хиляди хора с милиони турски лири. В обвиняването против Айдън се оповестява, че обвинените са събрали над 1,1 милиарда TL (130 милиона долара) от 132 222 души и са изплатили единствено 687,8 милиона TL назад по тяхните сметки.

Две огромни ферми, отворени с огромни церемонии в два града в Турция, затвърдиха доверието на вложителите към Айдън.

По-късно той изцяло спря заплащанията и Айдън изчезна, до момента в който следствието докара до задържането на някои от ръководителите на неговите компании и брачната половинка му.

Във видео, оповестено предходната сряда посредством юристите си, Айдън се отбрани. Той твърди: „ Бях жертва като вас, тъй като късно осъзнах, че злонамерени хора в компанията са присвоили нечестни облаги от бизнеса. Направих всичко допустимо, с цел да поправя загубите на хората, до момента в който бях в чужбина, само че не можах да реализира резултати заради следствия против мен. Ще се предам на турската правосъдна система, с цел да потвърдя невинността си и не се колебая, че съдът ще разкрие истината “, сподели той.

Пред телевизионния канал TРT Хабер, сподели, че Айдън дава обещание да върне всичките си задължения на вложителите на банката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР