Кандидатът за следващ български еврокомисар Илияна Иванова ще отговаря за

...
Кандидатът за следващ български еврокомисар Илияна Иванова ще отговаря за
Коментари Харесай

Кандидатът за еврокомисар Илияна Иванова ще отговаря за иновациите, науката, културата, образованието и младежта



Кандидатът за идващ български еврокомисар Илияна Иванова ще дава отговор за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Това заяви Иванова в профила си във Facebook. 

„ Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде доказана от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Благодаря ѝ за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа – този на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Благодарение на напъните и сполучливата работа на Мария Габриел и нейния екип, този сектор включва най-голямата стратегия за научни проучвания в света – „ Хоризонт Европа ”. Заедно с “Еразъм+ ” и “Творческа Европа ” общият бюджет на ресора е над 120 милиарда евро “, написа Иванова.

Тя добави, че в този момент следва нейното чуване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата ѝ от Европейския съвет.

„ Убедена съм, че и в случай че Европарламентът утвърди моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската счете палата и Европейския парламент, ще подсигурявам продължение на сполучливото осъществяване на поверените ми политики. Ще дам най-хубавото от себе си България да продължи да бъде почтено показана в Европейската комисия “, добави Илияна Иванова.

Тя разгласява и видеообръщение, в което сподели, че ресорът е стратегически важен за България.

По-рано през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че утвърждава Иванова за претендент за идващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български претендент Даниел Лорер.

Новият еврокомисар би трябвало да довърши мандата на досегашния представител на страната ни в Европейска комисия Мария Габриел, която беше определена за вицепремиер и министър на външните работи.
Коя е Илияна Иванова?

Илияна Иванова е родена през 1975 година в Стара Загора. През 1998 година придобива бакалавърска степен по Международни стопански връзки в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни стопански връзки в същия университет. През 2004 година придобива магистърска степен по интернационален мениджмънт в Университета „ Тъндърбърд “ в Аризона, Съединени американски щати.

Професионалният й път стартира през 1999 година като координатор за интернационалните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази служба до 2002 година

В интервала 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.

От 2007 до 2009 година е общински консултант в Столичния общински съвет, определена от ГЕРБ.

В интервала 2009-2012 година е член на Европейския парламент, определена е за заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор.

Илияна Иванова встъпва в служба като член на Европейската счете палата на 1 януари 2013 година От 21 септември 2016 година е началник на Одитен състав II, профилиран в региона на политика „ Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване “.

От 2022 година досега Иванова е ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Тя е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на Комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.

Владее британски, френски, немски и съветски език.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР