Кампания под надслов Зрението е всичко! Прегледай се! дава възможност

...
Кампания под надслов Зрението е всичко! Прегледай се! дава възможност
Коментари Харесай

Кампания за безплатни очни прегледи на хора с диабет

Кампания под надпис " Зрението е всичко! Прегледай се! " дава опция за безвъзмездни прегледи на хора с диабет. Инициативата е отдадена на Световния ден за битка с диабета - 14 ноември.
Организатори са Българска асоциация „ Диабет “, Медицински център " Пентаграм " и " Байер " - България и се организира за трета поредна година и има за цел да осведоми за най-разпространените очни болести, свързани с диабета и основното значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.
Кампанията е ориентирана към към този момент диагностицирани хора с диабет, които ще имат опция да преминат през безвъзмезден очен обзор в МЦ Пентаграм (ул. „ Враня “ 109-111, гр. София)  в интервала от 13 до 17 ноември.
Прегледите ще се извършат  от 10:00 до 17:00 ч. след авансово записване  през централен офис на Българска асоциация „ Диабет “ на телефонен номер 02/931 07 79 (от 9 до 17 часа в делнични дни).
На пациентите ще бъде предоставяна и информация за най-честите очни болести при хората с диабет, какви са признаците им и какъв брой постоянно се предлага профилактика на очите.
В последните три години Българска асоциация „ Диабет “ и " Байер " - България организираха сполучливо акции в разнообразни градове в страната. Целите на този взаимен план са да поддържа профилактиката и навременното разкриване на затрудненията, свързани с диабета, тъй като тези превантивни дейности избавят от съществени увреждания и скъпо лекуване, разяснява Майя Викторова, ръководител на Управителния съвет на Българска асоциация „ Диабет “.
Тя добави, че единствено за месец юни 2023 година в областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Шумен и Добрич 1393 души с диабет са минали през безвъзмездни очни прегледи и съвещания в границите на самодейността „ Зрението е всичко! Прегледай се! “.
По време на прегледите офталмолозите са открили патология при 1014 души, като 777 от тях са имали някакъв тип недоволство от зрението си, а останалите – не. За спомагателни проучвания са ориентирани 785 души, а 458 са ориентирани за лекуване.
Диабетът постоянно води до редица затруднения, измежду които и увреждане на очите -  диабетна ретинопатия . Понякога визира и двете очи и в случай че не се лекува в точния момент, води до последователно и прогресивно понижаване на зрението, даже до неговата загуба. Диабетната ретинопатия поврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото.
Първоначално в ретината се следят дребни кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), последователно се развиват промени в съдовата стена, които водят до задръстване на кръвоносните съдове и незадоволително изхранване на ретината.
В резултат на това се получават тласъци за разгръщане на нови съдове, които не са пълноценни и могат елементарно да се раздерат и изкървят. Диабетът е измежду водещите аргументи за увреждане на зрението и слепота съгласно данни на СЗО. Над 4 млн. души по света са с понижено зрение в резултат на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението.
Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно нарасналата кръвна захар, която постоянно се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни детайли и плазма в макулата.
ДМЕ е евентуално затруднение на диабетната ретинопатия и може да докара до доста понижение на зрителната заостреност. Той може да се развие във всеки етап на диабетната ретинопатия, само че честотата му нараства с увеличението на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна смяна на линии, съществуване на черни точки, замъглено зрение и други
Когато се закъснее с лекуването, в допълнение и с неконтролирано равнище на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се форсира. ДМЕ е измежду водещите аргументи за нарушавания в зрението измежду работоспособното население в развитите страни, което дефинира огромното му здравно и социално-икономическо значение. По данни от 2019 година почти един на всеки 14 души с диабет има и форма на ДМЕ. Увеличаващата се периодичност на захарния диабет допуска, че ДМЕ ще продължава да бъде една от водещите аргументи за понижено зрение. Приблизително 20% от хората с диабет вид 1 и 25% от тези с диабет вид 2 има възможност да развият ДМЕ.
По данни на Диабетния атлас на Международната диабетна асоциация един на 10 души (537 млн.) през 2021 година е страдал от болестта. Този брой се чака да нарасне до 643 млн. до 2030 година и 783 млн. до 2045 година В България диабетиците са над 500 000, като 40% даже не подозират, че имат диабет.
Препоръката на експертите към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ в точния момент и да минават през постоянен скрининг. Големият % на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, потвърждават нуждата от тактика за предварителна защита, ранна диагностика и лекуване на очните затруднения при хората с диабет в България.
offnews.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР