Камбаните на православните храмове на Американската архиепископия (епархия на Вселенската

...
Камбаните на православните храмове на Американската архиепископия (епархия на Вселенската
Коментари Харесай

Камбаните на гръцките църкви в САЩ ще бият траурно заради Света София

Камбаните на православните храмове на Американската архиепископия (епархия на Вселенската патриаршия) ще ударят траурно на 24 юли, деня, в който ще бъде осъществено първото мюсюлманско свещенодействие в "Света София " в Истанбул, а знамената, които се веят пред църквите, ще бъдат свалени на половина, заяви гръцката телевизия Скай.

Решението е било взето през вчерашния ден на видеоконферентно съвещание на Светия синод на Американската архиепископия под председателството на архиепископ Елпидофор.

В решението си Светият синод дефинира 24 юли като ден на печал и мощна тъга за "заграбването на Великия храм на Божествената премъдрост, на нашата Божествена премъдрост ". Според йерарсите на Американската архиепископия става въпрос за потъпкване на всички модели на хармонично общуване и взаимно почитание.

Руските туристи ще имат употребява от смяната на статута на "Света София " в Истанбул, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на радиостанция Авторадио, съобщи ТАСС.

"Билетите за "Света София " бяха много скъпи, а в този момент няма да има билети. Входът ще е безвъзмезден. В този смисъл нашите туристи ще завоюват ", сподели той.

Песков изрази убеденост, че това решение на турската страна няма да навреди на връзките сред Москва и Анкара. Русия изхожда от обстоятелството, че това е вътрешна работа на Турция. Освен това се надяваме, че всяко решение на нашите турски сътрудници ще вземе поради статута на "Света София " като международно завещание на ЮНЕСКО и събитието, че катедралата е свещена за доста християни, съобщи представителят на Кремъл.

Песков напомни уверенията на турската страна, че всичко ще бъде непокътнато по най-хубавия вероятен метод и че всеки ще може да посещава храма.

По думите на президентския представител съветските управляващи почитат позицията на Руската православна черква по този въпрос, само че "тя се разграничава от държавната позиция ".

На 10 юли турският Държавен съвет анулира държавното разпореждане от 1934 година, с което "Света София " получава статут на музей. Президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа по-късно декрет, съгласно който се възобновяват мюсюлманските богослужения в храма. Редица християнски църкви, в това число Руската православна черква, показаха страдание за решението, припомня ТАСС. Същата реакция пристигна и от ЮНЕСКО.

Директорът на Диянет Али Ербаш ще изнесе първия намаз в "Света София " на 24 юли - първото мюсюлманско свещенодействие в храма след смяната на статута му от музей в джамия, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Телевизията показва, че програмата за 24 юли е към този момент известна. Общо 500 души ще бъдат позволени вътре в джамията за първия намаз, а на площад "Султанахмет " ще се организира паралелно всеобща молитва.

Турски медии оповестиха неотдавна, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е отклонил предложение персонално той да води първия намаз след отварянето на храма в Истанбул още веднъж като джамия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР