Към настоящия момент Министерство на финансите не е представило проект

...
Към настоящия момент Министерство на финансите не е представило проект
Коментари Харесай

АИКБ иска да види бюджет срещу реформи в папките на Асен Василев

Към сегашния миг Министерство на финансите не е показало план за бюджет на Република България за 2024 година, като е оповестена единствено пролетната макроикономическа прогноза и обновена средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година Това тревожи Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) , които в позицията, разпратена и до медиите, насочва своите рекомендации към Бюджет 2024, наблягайки, че посредством него би трябвало да се усъвършенства бизнес средата и да се обезпечи стопански напредък на страната.

Предвид на и началото на ноември 2023 година и поради на решението на Народното събрание за до 15 ноември 2023 година още веднъж евентуално в границите на една седмица законопроектът ще бъде разискван в Комисиите към НСТС и в НСТС, ще бъде признат от Министерски съвет и ще бъде импортиран за разискване и приемане от Народното събрание. Това основава общо усещане за липса на бистрота по отношение на извършената бюджетна процедура, заради късите периоди, възпрепятстващи ефикасното публично разискване на параметрите на държавния бюджет и подкрепените от него политики, разясняват работодателите.

Асоциация на индустриалния капитал в България предизвестява, че през 2023 година българската стопанска система ще осъществя понижен стопански напредък, а за 2024 година - сред 1.5 и 2.0 % . Забавеният ритъм на растеж на българската стопанска система ще се дължи най-вече на цикличност, закъснение на европейската стопанска система и оттова - влошени условия за българския експорт, задържане на потребителското търсене в действителен размер поради висока инфлация и незадоволително високо равнище на вложенията в страната. Забавеният ритъм на напредък се дължи също и на задържащите фактори на вътрешната среда, произлизащи от прекомерно бавното и пасивно осъществяване на редица политики и промени в областта на пазара на труда, пенсионното обезпечаване, трудовомедицинската експертиза, правосъдната система, административната промяна и електронното ръководство, сигурността, енергетиката, образованието. По тази причина АИКБ предлага Бюджет - 2024 година да бъде направен по този начин, че да обезпечи принадлежности, тласъци и условия за ускорение на по този начин нужните промени в редица браншове.
 Бизнесът упорства за правене на индустриална тактика до 2050 година
Бизнесът упорства за правене на индустриална тактика до 2050 година

Липсва блян за постигане на огромни световни стопански системи, счита евродепутатът Радан Кънев

Основното, на което за следващ път АИКБ упорстват, е да се положат системи старания за решение на главния проблем на бизнеса - неналичието на квалифицирани и производителни човешки запаси . Като това е което се явява спирачка за увеличението на производството и на износа, съгласно работодателите, които още веднъж упорстват за облекчени условия за наемане на работна ръка от трети страни . Недостигът на трудови запаси към този момент оказва напън върху развиването на българската стопанска система. Работодателите еднопосочно показват неналичието освен на дипломиран, само че на какъвто и да е човешки запас като главен проблем за започване и развиване на бизнес.

Драстичното мощно лимитира опциите за интервенции на пазара на труда, а фокусът на средствата от държавния бюджет, ориентирани към нарастване на заетостта и понижаване на безработицата, би трябвало да е ориентиран към подготовка и преквалификация на работната мощ, в това число на заетите за увеличение на продуктивността им.

Резултатите от анкетата измежду членовете на АИКБ демонстрират по-скоро скептицизъм във връзка с растежа през идната година. Данните демонстрират, че 4/5 от интервюираните чакат продажбите да намалеят или да останат на равнището от 2023 година, а във връзка с финансовия резултат 43% от интервюираните считат, че през 2024 година той ще намалее по отношение на финансовия резултат през 2023 година, 33% считат, че ще се резервира на същото равнище и единствено 24% са оптимисти, че финансовият резултат през 2024 година ще е по-добър. 4-ма от 5 от интервюираните бизнесмени чакат през 2024 година износът да намалее или да остане без смяна по отношение на 2023 година Показателни са и упованията, свързани с вътрешната капиталова интензивност - 43 % от членовете ни обмислят да запазят вложенията на равнището от 2023 година, а 29% от тях считат, че размерът на вложенията през 2024 година ще се понижи по отношение на 2023 година
 Приходната част на бюджета куца
Приходната част на бюджета куца

Проблеми има и то най-много с налозите. И сякаш тези проблеми се задълбочават

АИКБ предлагат още:
Да няма изменение на нивата на осигурителните вноски за 2024 година, заявявайки, че бизнесът прави оценка данъчната непоклатимост. Правителството да продължи битката със сивата стопанска система и контрабандата. Приватизиране на миноритарни дялове от държавни компании, посредством продажба на БХБ Ограничаване на преразпределението през бюджета, като значим тласък за повишение на успеваемостта на държавната администрация и има антикорупционен резултат. Консолидиране на бюджетния недостиг и цялостно балансиране на обществените финанси
Демографските разбори и прогнози демонстрират, че през идващите години би трябвало да се чака заетостта да пораства с по-бавни темпове, а на процедура България не разполага с трудов запас, предизвестяват от АИКБ.

АИКБ счита, че би трябвало да бъдат подхванати редица ограничения за увеличение на човешките запаси в трудоспособна възраст, които да са ориентирани в 2 направления: преди всичко - промяна в пенсионната система и ускорение на темпа на повишаване на пенсионната възраст за мъжете и дамите и на второ място - облекчение на административните процедури за импорт на работна ръка от трети страни. В същото време намаляващото и застаряващо население на България слага под риск пенсионната система и в случай че не бъдат осъществени нужните промени, тя е застрашена от финансов колапс. Необходимо е поетапно развиване на финансовия дирек на пенсионната система, тъй че в дълготраен интервал той да бъде капитализиран и да замести в по-голяма степен разходопокривния дирек, каквато беше и концепцията на пенсионната промяна от 2000 година, която беше изоставена през 2005 година
 Бизнесът търси по-тесни връзки с българското обучение
Бизнесът търси по-тесни връзки с българското обучение

Предлагат редица ограничения на среща с министъра на образованието и науката

Спешна е и промяната в висшето обучение, тъй че да се създават фрагменти експерти и с положително обучение . Работодателската организация декларира, че в последните години се сблъскват със занижено качество. Налице е голям дисбаланс в качеството на българските учебни заведения. Правилото " парите следват ученика " докара до понижаване на грамотността измежду учениците и " просветителна беднотия " в по-отдалечените и едва развити райони в страната.

АИКБ кардинално не поддържа никакви ограничения за повишение на размера на обществените помощи и компенсации за здрави хора в работоспособна възраст, защото те демотивират работната мощ да се включи в пазара на труда, дезактивират и дезинтересират безработните и майките да стартират работа. Настояват и за понижаване на времето за престой на безработните лица отвън пазара на труда посредством редуциране на периода и/или размера на компенсациите.

АИКБ би подкрепила ограничения, които да основат гъвкави условия за полагане на труд , почасова претовареност, бърза интеграция на майките след раждане посредством понижено и/или ненормирано работно време, споделено работно място, облекчени условия за отдалечена работа, контракт на един работник/служител с няколко работодатели при гъвкаво работно време и така нататък

Работодателите упорстват да бъде прекъсната политиката на обществено подкрепяне " на калпак " . Например: безвъзмездни учебници за учениците от 1 до 12 клас, еднократна помощ за всички възпитаници от 1, 2, 3, 4 и 8 клас, безвъзмездни детски градини за всички деца, коледни и великденски надбавки за всички пенсионери и така нататък

Липсата на диференциация и ясни критерии за идентифициране на нуждаещите се от обществена помощ лица основава изискване за неефективно и безрезултатно разходване на обществени запаси, не понижава, а усилва неравенствата в обществото и деградира публичните устои. Изследванията демонстрират, че потребност от подкрепяне имат към 1/3 от всички подпомагани, което значи, че разходването на средства за останалите 2/3 е чиста форма на разточителство.

АИКБ поддържат и на доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, като и на услуги за потребление на спортни уреди . Тази мярка изигра своята роля в интервала на ограничение на стопанската активност поради пандемията COVID-19, само че три години по-късно и двата бранша са се възстановили и записват рекордни доходи от продажби и облаги, защото потребителското търсене надвиши предкризисните равнища. В същото време тези сектори остават измежду първенците по " сиви " практики и отбягване на данъчно облагане. Намалените ставки по Данък добавена стойност усилват данъчните измами и понижават приходите в държавния бюджет.
 АИКБ се тормози от планувания бюджетен недостиг
АИКБ се тормози от планувания бюджетен недостиг

Не поддържа и бюджета за обществени заплащания, които са на парче

АИКБ изрично упорства и в Бюджет 2024 да бъдат включени промени в здравноосигурителната система и да се резервира наклонността, почнала от бюджет 2023 година, за смяна в структурата на заплащанията за здравни услуги от НЗОК: повече пари за профилактика и предварителна защита, да се демонополизира дайността на НЗОК, както и да се създаде нова национална здравна карта.

Настоява се и за промяна и инспекция в ТЕЛК , защото е нереалистично висок броя на пенсиите по неработоспособност.

АИКБ се афишира за понижаване на разноските за бранш " Вътрешен ред и сигурност " както като безспорна стойност, по този начин и като условен дял по отношение на Брутният вътрешен продукт, а и поради неизвършените промени в бранша. От друга страна работодателската организация упорства за увеличение на разноските за защита , като приоритет да има българската отбранителната индустрия или да бъдат употребявани офсетни поръчки.

АИКБ още веднъж предлага преструктурирането и редуцирането на бюджетите на министерствата и ведомствата и се опълчва с паника, че се удовлетворяват претенции за повишение на бюджетите на нереформирани браншове без ясна визия и поръчки за бъдещето. АИКБ счита, че идващите години са подобаващ миг за промяна в държавната администрация и за редуциране на човешки запаси, заети в държавния уред. Освен това АИКБ отбелязва, че за поредна година внедряването на електронни услуги и основаването на функциониращо електронно ръководство трагично закъсняват . Настояват и за това внедряването на е-услуги и е-управление да не се реализира чрев порочната процедура на " инхаус " възглагане на националния систематичен интегратор " Информационно обслужване " АД, а да се образува конкурентна среда.
 Финансовият министър вода гази, жаден върви
Финансовият министър вода гази, жаден върви

Приходи и активи за милиарди се търкалят от десетилетия необложени с данъци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР