Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически

...
Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически
Коментари Харесай

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Катастрофиралият автобус бил без редовен технически преглед

Към момента на произшествието рейсът е бил без постоянен механически обзор. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров. Автобусът е минал обзор на 5 април, само че съгласно настоящото законодателство е трябвало да премине още веднъж подобен на 5 август, което не се е случило, изясни основният прокурор.

Цацаров взе присъединяване в свиканата от премиера Бойко Борисов изключителна среща в Министерски съвет, на която институциите разискаха вероятни ограничения за повишение на пътната сигурност. Повод за срещата стана тежката злополука с рейс край Своге, при която починаха 16 души, а доста други пострадаха тежко.

На брифинг след срещата основният прокурор разясни, че специалистите са пресметнали скоростта на рейса въз основата тахографната шайба, а резултатите демонстрират, че сега на злополуката транспортното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничаване от 40 км/ч.

Водачът на рейса, който е и притежател на фирмата-превозвач, има шофьорска брошура от 1977 година и дълъг стаж зад кормилото. За това време обаче той има формирани няколко акта и фиша за разнообразни нарушавания, измежду които превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за ръководство. Досега не е бил глобяван за шофиране в нетрезво положение.

Утре ще се прави обстоен оглед на рейса. Ще се проверяват дейностите на лидера, превозвачът и неговите отговорности и на трето място - положението на настилката на пътя, по какъв начин е изпълнена и призната. Прокуратурата не изключва опцията за търсене на наказателна отговорност и на други лица.

Предстои прокуратурата да реши дали на лидера да му бъде повдигнато обвиняване. " Последният механически обзор на рейса е изработен е на 5 февруари тази година. Според наредбата той подлези на механически обзор на всеки шест месеца. Следователно подобен е трябвало да бъде изработен на 5 август. Такъв обаче няма ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР