Към кои страни се насочват свръхбогатите, когато търсят данъчни убежища?

...
Към кои страни се насочват свръхбогатите, когато търсят данъчни убежища?
Коментари Харесай

Топ 20 на данъчните убежища в света

Към кои страни се насочват свръхбогатите, когато търсят данъчни убежища? Хората, които желаят да скрият парите си в офшорни сметки, с цел да избягат от налози, вземат това решение на база на два съществени фактора – секретност и досегаемост. В известната просвета съществува визията, че тези условия се покриват най-добре от дребни банки в Швейцария и острови в Карибите.

Макар че това схващане е построено върху действителни обстоятелства, доста хора не осъзнават, че водещите данъчни убежища са разпръснати по света и че в редиците им попадат и някои от най-големите стопански системи на планетата.

Базираната в Лондон неправителствената организация Tax Justice Network сформира Индекса за финансова секретност (Financial Secrecy Index - FSI), който класира страни и територии по целия свят на база на два фактора:

Секретност – Колко добре може банковата система на съответната пълномощия да прикрива пари. Това включва разбор на законите за регистрация на благосъстоятелност, прозрачността на юридическите лица, данъчните и финансовите регулации и равнището на съдействие с интернационалните стандарти.

Мащаб на активността – Какъв е делът на съответната пълномощия в световните трансгранични финансови услуги? Този индикатор се базира главно на статистиките на Международния валутен фонд за платежния баланс.

Съпоставяйки способността на дадена страна или територия да прикрива средства с относителния ѝ дял в световните офшорни финансови услуги, от Tax Justice Network syzdava основават ранглиста на данъчните убежища, които имат максимален резултат върху международната стопанска система.

От уеб страницата са създали инфографика с Топ 20 на данъчните убежища по света на база на последното издание на FSI.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР