Към гръцката компания строител на газовата връзка с южната ни

...
Към гръцката компания строител на газовата връзка с южната ни
Коментари Харесай

Неустойки по 90 хил. евро вече се начисляват на строителя на интерконектора с Гърция


Към гръцката компания строител на газовата връзка с южната ни съседка от 1 януари се начисляват неустойки в размер на 90 хил евро. Заради закъснение на строителството. Това съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания Ай Си Джи Би, която дава отговор за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Причината е, че е преминат крайният период за създаване на оборудването по което България би трябвало да получава различни доставки на природен газ в това число и от Азербайджан.

Той изтече на 31 януари и от Ай Си Джи Би след консултация с интернационалните специалисти са наложили глобата за строителя гръцката " Джей енд Пи АВАКС " (J&P AVAX S.A.), която до 26 януари в това число би трябвало да възлиза на над 2,3 млн. евро.

Първоначалният период за построяването на интерконектора България – Гърция бе 2021 година, само че поради Коронавирус пандемията бе повишен с 8 месеца. Ново удължение не е било позволено, уточни Георгиева.

Строителството продължава с положителни темпове

„ те – б.р) на гръцка територия и инфраструктурата към този момент се тества и по трасето на българска територия.

Всички тръби са положени в траншеята и в границите на февруари цялото трасе следва да е зарито, измежду което цялата тази повърхност ще бъде рекултивирана “, уточни и Георгиева

„ Освен линейната част, АВАКС има ангажимент и за построяването на няколко наземни уреди - две газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини и един диспечерски център край Хасково. Работата по тяхното осъществяване напредва, имаме позитивно развиване и при крановите възли, където до момента имаше съществено закъснение. На всяко равнище се поставят старания срокът за влизане в комерсиална употреба да бъде спазен “, добави изпълнителният шеф на плановата компания за газовата връзка.

Срокове за въвеждане в комерсиална употреба

„ Към момента всички старания остават ориентирани към реализиране на комерсиална употреба през юли 2022 година, което е и утвърденият период от националните регулатори на Гърция и България.

Документацията, която следва да бъде подадена към КЕВР и гръцкия регулатор РАЕ (RАЕ), е в развой на подготовка и съгласуваност, като се надяваме акционерите скоро да са подготвени с този развой. Не считам обаче, че все още срокът на процедурата съставлява сериозен риск за периода на въвеждане в употреба на интерконектора - енергийните регулатори имат период до 4 месеца за изговаряне по желаното узаконяване.

Решението им се афишира пред Европейската комисия, която има до два месеца да го утвърди. Общият оптимален период на цялата процедура в реалност е 6 месеца, само че при съществуване на воля от страна на регулаторите и Европейска комисия и поради интернационалното значение на плана IGB, заявката може да бъде прегледано и в по-кратки от оптималните периоди “, уточни Георгиева

В своя позиция пред bTV от декември от Ай Си Джи Би показаха, че една от стъпките, които би трябвало да се предприеме е да се сътвори двустепенна форма на ръководство на сдружението, което е условие в процеса на узаконяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР