Към декември 2023 г. среднопретегленият лихвен процент по нови срочни

...
Към декември 2023 г. среднопретегленият лихвен процент по нови срочни
Коментари Харесай

Лихвите по депозити в долари се вдигат най-много

Към декември 2023 година среднопретегленият лихвен % по нови срочни депозити в бранша на семействата възлезе на 1.50%, като по отношение на края на 2022 година означи покачване с 56 базисни точки (0.94% през декември 2022 г.). Влияние за регистрираното покачване на лихвения % по нови срочни депозити на семействата в края на годината оказват характерни фактори.

 

Лихвеният % и годишният % на разноските (ГПР) по новоотпуснатите потребителски заеми се резервират на сходни равнища по отношение на края на 2022 година и възлизат надлежно на 9.56% и 10.10% (9.67% и 10.18% в края на 2022 г.). При новоотпуснатите жилищни заеми в края на годината лихвеният % и ГПР са надлежно 2.59% и 2.86% (2.65% и 2.89% към декември 2022 г.).

Банките стягат отпущането на заеми на компаниите и в това време облекчават заемите на семействата, регистрират още от Българска народна банка, базирайки се на претеглените резултати от Анкетата за кредитната активност на банките. Банките регистрират най-съществено стягане на изискванията както по фирмените, по този начин и по потребителските и жилищните заеми във връзка с лихвените проценти.

В допълнение при корпоративните заеми се следи по-съществено стягане и във връзка с наградата за по-рискови заеми, а в бранша на семействата надлежно и във връзка с таксите и комисионите и условията за поръчителство.

 

В същото време при жилищните заеми банките не престават да регистрират облекчение на изискванията във връзка с оптималния размер на заема. Основните фактори за стягане на кредитната политика (кредитни стандарти и условия 30 ) на банките през третото тримесечие на 2023 година са били по-ниската податливост за вдишване на риск, нарасналата оценка на риска, а при фирмените заеми и по-високата цена на привлечения запас.

Същевременно конкуренцията, ликвидната позиция на банките и цената на привлечения запас са траяли да оказват въздействие в посока към облекчение на стандартите и изискванията за кредитиране на семействата.

 

Банките регистрират още намаление в търсенето на заеми от дребни и междинни предприятия и дребен спад при търсенето на заеми за ползване по отношение на предходното тримесечие. Същевременно по-съществено покачване има в търсенето в сегмента на огромните предприятия и едва повишаване в търсенето на жилищни заеми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР