kaldata.comВ края на 2018 година, китайският учен He Jiankui направи

...
kaldata.comВ края на 2018 година, китайският учен He Jiankui направи
Коментари Харесай

Учени: Генно модифицираните бебета са обречени на по-кратък живот

kaldata.com

В края на 2018 година, китайският академик He Jiankui направи нещо, което му навлече гнева освен на сътрудници, само че и на китайското държавно управление. Той дръзна да предприеме генетична трансформация на човешки ембриони, с желанието те да бъдат износени. В следствие се родиха две деца. Това даде началото на една рискова епоха в генното инженерство.

Големи имена от региона на генетиката дефинират като безумна концепцията да се модифицират бебета. Ново проучване, оповестено в Nature Medicine, показва подозрения, че измененията в ембрионите могат да доведат до къс живот на двете деца.
Аргументите „ срещу “ са безчет и са надалеч освен от етична позиция
Планът на Хе е да промени ембрионите, тъй че двете близначки да са неуязвими към ХИВ вируса. За да реализира това, той прави промени в гена CCR5. За него не е ясно дали рискът си коства, въпреки и това да може да бъде огромна крачка против ХИВ.

Научната работа преглежда смъртността на 400 хиляди души. Фокусът са хора, при които естествено има тази CCR5 разновидност. Това, което екипът открива, е че хората с въпросната разновидност имат по-малка дълготрайност на живота. Има съмнение и за точната причина.

CCR5 се счита за забъркан освен в това по какъв начин тялото ще се оправи с гореспоменатия вирус, само че и с други заболявания – като да вземем за пример грип. Заключението е, че животът се редуцира, защото организма с тази разновидност е по-уязвим към въпросните заболявания. Сами може да се сетите, че грипът е доста всеобщо срещан и не е смешка. Изчисленията сочат, че хората с CCR5 разновидност имат 20% по-голям късмет да не доживеят до 76 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР