Борис Христов отдавна е признат за един от най-големите оперни

...
Борис Христов отдавна е признат за един от най-големите оперни
Коментари Харесай

110 години Борис Христов - един от най-великите артисти в оперната история

Борис Христов от дълго време е приет за един от най-големите оперни актьори в международната история. И до през днешния ден неговите осъществявания на Борис в „ Борис Годунов “ от Мусоргски, Филип II в „ Дон Карлос “ от Верди, Мефистофел във „ Фауст “ от Бойто, както и редица други, се смятат за неповторими и ненадминати върхове в оперното изкуство.

Той дава извънредно доста на България даже тогава, когато ръководещите се отхвърлят от него и го жигосват като предател. Представяме ви биографията на един от най-внушителните хора в българската история. Роден в Пловдив, през днешния ден на името на великия актьор е кръстен Дома на културата в града под тепетата.

Христов е роден на 18 май 1914 година в Пловдив, Царство България, отива си на 28 юни 1993 година в Рим, Италия, където живее през по-голямата част от живота си. Като дете пее в хора на катедралния храм „ Св. Александър Невски “, по-късно – в хор „ Гусла “, на който става солист. Независимо, че се увлича от музиката, приключва Юридическия факултет на Софийския университет. Повратен миг е срещата с българския цар Борис III, който е мощно впечатлен от дарбата на младия правист и упорства той да стартира образование в Италия. През 1942 година Борис Христов получава от държавното управление стипендия и отпътува за Милано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР