Какво повишение на цените на електрическата и топлинната енергия (в

...
Какво повишение на цените на електрическата и топлинната енергия (в
Коментари Харесай

Манолова: КЕВР да оповести какво поскъпване на тока от 1 юли 2020 г. е поискано

Какво покачване на цените на електрическата и топлинната сила (в случая на „ ЕВН България Топлофикация ”) са поискали от КЕВР 11 енергийни предприятия, считано от 1 юли 2020 година? Това попита КЕВР ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ ” Мая Манолова. Тя изпрати заявление за достъп до социална информация до комисията. В него Манолова приканва КЕВР да даде информация за заявките, подадени от 11 сдружения, за нови цени на електрическата и топлинна сила, дружно с всички изходни данни за тяхното образуване, за ценовия интервал от 01.07.2020 година до 30.06.2021 година Манолова желае данни за следните предприятия:

„ ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ” АД, „ ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ “ АД, „ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ ” ЕАД, „ ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ “ ЕАД, „ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СЕВЕР ” АД, „ ЕНЕРГО-ПРО ПРОДАЖБИ “ АД, „ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ” ЕАД, Топлоелектрическа централа „ МАРИЦА ИЗТОК 2 ” ЕАД, „ НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ” ЕАД„ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИЯ СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ” ЕАД и „ ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ ” ЕАД. Съгласно закона, заявките е трябвало да бъдат оповестени на уеб страницата на КЕВР, само че това е направено, като са заличени част от данните, касаещи цените, с което е нарушен чл.15, ал.2 от Закона за енергетиката. КЕВР следва да оповести информацията обществено, а министърът на енергетиката да спомага данните за поисканите нараствания на тока от 1 юли да станат обществени.

Така няма да остане подозрение, че се взимат на мрачно решения по толкоз сензитивна за обществото, бизнеса и семействата услуга като ел. силата и нейната цена, акцентира още Манолова. По думите й, след абсурда с поисканото от топлофикациите нарастване на парното с от 10 до 140 %, което и прокуратурата прикани да не се подхваща, държавното управление и КЕВР би трябвало да подсигуряват, че няма да се позволен нови опити за злоупотреби с публичната сензитивност в изискванията на изключително състояние. Припомняме, че предходната седмица Манолова прикани КЕВР и премиера Борисов да се отсрочи с 6 месеца заплащането на сметките за парно, газ и топла вода, до момента в който не се ревизират необяснимо високите сметки на жителите за м. март, както и да се наложи мораториум върху всякакво нарастване на цената на парното до края на годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР