Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа“ е

...
Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа“ е
Коментари Харесай

„Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа“

„ Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа “ е новата книга от Давид Енгелс. Въпросът " Какво да се прави " става още веднъж доста значим. 

Преводачът Мартин Петрушев споделя повече в " Артефир ":

" Давид Енгелс е историк и има извънредно мощни аналитични и социологически качества да вижда. Аз считам, че осъзнатите за епохата историци постоянно са най-способни да прозрат зад воала на разказа, който политиката и медиите ни демонстрират, какво в действителност в действителност се случва. И ми се стори, че тази книга е един подобен доста добър разбор. "

Фундаменталните въпроси, повдигани от Енгелс, от време на време провокират безпокойствие в едно общество, което избира да ги пренебрегва, тъй че книгата също може да провокира неустановеност измежду някои от наблюдаващите.

Когато през 2019 година Давид Енгелс в своя алманах „ Renovatio Europae “ предизвестява, че през идващите години Европа ще се изправи пред поредност от рецесии, огромна част от немското общество към момента се придържа към илюзията, че континентът се намира във фаза на нескончаем напредък. Тази заблуда е ненадейно разрушена от събитията напролет на 2020 година Въпреки това общото отвращение, разказано от Енгелс, да се „ заемем с решаването на многочислените проблеми, свързани с оцеляването, пред които е изправен нашият континент “, не се е трансформирало до момента, заради което прогнозата му остава годна: в Западна Европа в дълготраен проект е евентуално пагубно развиване на упоменатите рецесии.

Заключителният съвет на Давид Енгелс, а точно да се надигнем пред неизбежното, е освен отговор на това бягство от действителността, само че и израз на това, което Дитрих декор Хилдебранд назовава „ същинска християнска настройка “, която постоянно включва „ трезво виждане на всички рискове на обстановката, основана от човешкото проваляне “. Тази книга приготвя читателите си за тази наложителност и им дава духовни и на практика принадлежности, с цел да придобият, в смисъла на Гьотевата дума, огромното завещание, което им е поверено.

Снимки – изд. Изток-Запад

Чуйте диалога с преводача Мартин Петрушев в звуковия файл.
 Давид Енгелс e създател, историк и обществен анализатор. Роден на 27 август 1979 година във Вервие, Белгия. След като приключва гимназия, Давид Енгелс учи история, философия и стопанска система в университета „ Аахен “. Там той написа своята дисертация на тематика „ Римската знакова система (753-27 година прочие Хр.) “ през 2005 година и получава докторската си степен. През 2009 година става редактор на раздела за римска история на античното научно списание „ Латомус “, а по-късно работи и като негов основен редактор. От 2012 до 2017 година заема позицията на шеф и издател. От 2018 година Енгелс е освободен от поста си в Брюксел, с цел да одобри покана да стане професор по научни проучвания в Западния институт (Instytut Zachodni) в Познан, където дава отговор за въпроси на следните тематики: западна интелектуална история, европейска еднаквост и полско-западноевропейски връзки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР