Какви са целите на Путин? Ще нахлуе ли Русия в

...
Какви са целите на Путин? Ще нахлуе ли Русия в
Коментари Харесай

Ще има ли руска инвазия в Украйна: истини, догадки, заблуди


Какви са задачите на Путин? Ще нахлуе ли Русия в Украйна? Колко разтревожени са украинците? Кои предизвестия са пресилени и кои - не? Кое е дезинформация, кое - не? Става все по-трудно да разберем истината.

Танкове и военна техника от Русия и Беларус, военни учения от Балтийско до Черно море - от седмици тези фрагменти пораждат паника дали не се задава въоръжен конфликт или даже война., само че и не изяснява с каква цел натрупа войски по границата.

В края на януари Русия анулира плануваните в границите на ОССЕ взаимни военни инспекции до края на февруари, като изясни това с пандемията. Благодарение на сателитни фотоси и фотоси от обществените мрежи обаче е допустимо и без значение наблюдаване на напредванията на войските.
Редакцията предлага
Кой какво споделя

Неизвестността се укрепва от някои изказвания на западни политици и военни, които насочат предизвестия. С това обаче те внасят и спомагателна неустановеност. Британският " Таймс " да вземем за пример цитира норвежкия министър председател Йонас Гар Стьоре, че подкрепяни от Русия хакери са взели на прицел норвежки институции. Всъщност обаче министър председателят очевидно е имал поради хакерски атаки от предишното.

Различни реакции породи и решението на американското външно министерство да изтегли фамилиите на дипломатите си от Украйна. Англия също отзова някои свои чиновници и техните фамилии, до момента в който Европейски Съюз към момента не вижда аргументи за сходна стъпка.

Агенция Ройтерс пък цитира трима американски военни, съгласно които до границата с Украйна били превозени кръвни банки и медицински материали, което говорело за идна съветска военна акция.

Но таман украинското управление подлага на критика някои изказвания и дейности на американското държавно управление като прекомерни. Не единствено президентът Зеленски, само че и чиновници в апарата за сигурност. Разликата в оценките се дължала на другите благоприятни условия за разузнаване, с които разполагат двете страни. Както и на това, че Украйна към този момент от 8 години се намира в обстановка на война, което трансформира погледа над нещата. Освен това държавното управление в Киев желало да предотврати всяването на суматоха измежду популацията и задълбочаване на икономическата рецесия.

Преди това английското Външно министерство пък беше провокирало учудване с информацията, че има сюжети за инсталирането на проруско държавно управление в Киев. Като вероятен лидер на сходен прелом бе назван някогашният народен представител Евгений Мураев, който е водач на дребна партия и притежател на медия. Украински специалисти обаче считат, че въпросният човек надалеч не е толоква авторитетен и правят оценка проруските сили в Украйна като изпокарани и слаби.

Самият Зеленски неотдавна също предизвести за заплахата от държавен прелом, в който можел да е забъркан олигархът Ринат Ахмедов. Предполага се обаче, че това му изказване е било с вътрешнополитическа устременост - за да ограничи въздействието на някои олигарси. Затова е мъчно да се реши какво значат извършените неотдавна арести на хора, за които се твърди, че са желали да провеждат всеобщи безредия в Украйна.

Общата неустановеност се укрепва от спомените за анексията на Крим и спора в Донбас, в които Русия действаше изначало потайно, а Путин призна очевидното присъединяване на съветски войски чак постфактум.

С цел да преценяват обстановката по-обективно наблюдаващите наблюдават какви изказвания се вършат от обкръжението на съветското управление и по какъв начин те се отразяват в медиите, дали се подклаждат спомагателни настроения против Украйна и Запада, по какъв начин се осведоми за разнообразни действителни или измислени случки, в това число и такива под " подправен байрак ", които биха могли да послужат като опрощение на вероятно съветско навлизане в Украйна.

Какъв е проектът на Путин: въпросът на въпросите

В центъра на всички догадки стои въпросът какво ли е замислил Путин. Исканите от него гаранции за сигурност се интерпретират като предпочитание за нова архитектура на сигурността в Европа: Съединени американски щати да се изтеглят, а Русия да получи опция за боен надзор, разпрострян се отвън границите на Руската федерация. До този извод доближава да вземем за пример Фиона Хил, някогашна сътрудничка на Националния съвет за сигурност по времето на президента Доналд Тръмп.

Като ориентир служи и един текст на Путин " За историческото единение на руснаци и украинци ", писан през 2021. Там той развива тезата, че Украйна може да е самостоятелна единствено в тясна обязаност с Русия, тъй като от над 1000 години руснаците, беларусите и украинците били един народ. И тъй като Путин е оправдавал свои военни акции с нуждата да отбрани съветско население, това негово съчинение се интерпретира като обосновка и за по-нататъшна експанзия в Украйна.

Независими информации за обстановката в Източна Украйна дава наблюдателската задача на ОССЕ. Нейният мандат обаче беше стеснен, достъпът на наблюдаващите постоянно се лимитира от проруски сепаратисти, а техните дронове и камери се унищожават. През септември Русия реши да не удължава мандата на задачата на ОССЕ по руско-украинската граница, с което бе отнето едно средство за повишение на доверието и прозрачността. Загубата на взаимни благоприятни условия за надзор в допълнение усилва несигурността.

***
Вижте и тези видеа по тематиката:
Кризата в Украйна: Съединени американски щати трансферират още бойци в Европа
***
Източна Украйна: по какъв начин живеят хората край фронтовата линия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР