Какви са признаците на обсесивно разстройство?Срещали ли сте хора, които

...
Какви са признаците на обсесивно разстройство?Срещали ли сте хора, които
Коментари Харесай

Страдате ли от натрапчиви мисли?

Какви са признаците на обсесивно разстройство?

Срещали ли сте хора, които непрестанно си мият ръцете, бършат всеки предмет, до който се допрян, ненавиждат тълпи, не понасят препълнени пространства, минават всеки ден по едни и същи направления и желаят да управляват всичко и всички?

Обсесивно – компулсивното разстройство е обезпокоително разстройство, при което хората имат повтарящи се, нежелани мисли, хрумвания или чувства, които ги карат да се усещат принудени да правят избрани повтарящи се дейности.

психиатрична асоциация обобщава признаците и другите прояви на обсесивните разстройства.

Мании

Обсебванията са повтарящи се и непрекъснати мисли, импулси или облици, които предизвикват изтощителни страсти, като тревога или омерзение. Много хора с обсесивно-компулсивно разстройство признават, че мислите, импулсите или изображенията са артикул на мозъка им и са несъразмерни или неразумни. И въпреки всичко тези натрапчиви мисли не могат да бъдат обяснени посредством логичност или размишление. Повечето хора се пробват да подценен или да подтиснат сходна натрапчивост или да я компенсират с някаква друга мисъл или деяние. Типичните обсесии включват несъразмерна угриженост за заразяване или щета, нужда от симетричност, точност или неразрешени полови, или религиозни мисли.

Заблудите

Заблудите са повтарящо се държание или мисли, които човек изпитва нужда да извършва. В най-тежките случаи непрекъснатото повтаряне на избрани ритуали може да запълни деня и естественото осъществяване на ежедневните задания е невероятно. „ Усъвършенстването на страданията “, които тези ритуали предизвикват, в последна сметка задълбочава казуса.

Някои образци за типове разтройства:

Почистването отстранява страха от болест, обвързвана с микроорганизми или химикали. Такива хора прекарват доста часове в миене или разчистване.

Повтарянето разсейва безпокойството. Някои хора изговарят име или фраза или повтарят държание по няколко пъти. Те знаят, че тези повторения в действителност няма да ги предпазят от пострадване, само че имат вяра, че в случай че не повтарят деяние или фраза ще провокират нещастието да се случи.

Проверката (по няколко пъти) дали са заключили вратата, изгасили печката, ютията и прочие – обред за инспекция. Някои хора неведнъж наблюдават маршрутите, по които са карали, с цел да са сигурни, че не са блъснали никого.

Подреждане за понижаване на дискомфорта. Някои хора обичат да слагат предмети, като книгите да вземем за пример, в избран ред или да подреждат домакинските продукти по съразмерен метод.

Някои хора безшумно се молят или повтарят едни и същи изречения, с цел да понижат безпокойството или да предотвратят извънредно бъдещо събитие.

„ Алън, 22-годишен мъж, пристигна в Клиниката за психологично здраве за лекуване на тревога. Работил е на цялостен работен ден, като пазач и се занимавал с доста малко действия отвън работното място. Когато пристигна, Алън сподели, че се тормози да не се болести с заболявания като ХИВ. Усещайки мощната миризма на дезинфектант, експертът пита Алън – дали има някакво особено държание при разчистване, обвързвано със загрижеността му да не се болести с нелечима инфекциозна болест. Алън дава отговор, че заобикаля да допира съвсем всичко отвън дома си. Той споделя, че в случай че даже се приближи до неща, за които счита, че може да са били в контакт с вируса, би трябвало да мие ръцете си доста пъти с белина. Той измива ръцете си до 30 пъти дневно, прекарвайки часове в тази рутина. Пазаруването на хранителни артикули и пътуването в метрото бяха същинско тестване и той съвсем се беше отказал да върви на обществени събития или да се занимава с сантиментални взаимоотношения.

На въпроса дали има други терзания, Алън сподели, че е обезпокоен от ненадейно изскачащи картини в съзнанието му, като да вземем за пример, че се бие с някой. Той счита, че може под въздействието на тези картини и мисли да обиди съседите си. За да облекчи безпокойството, породено от тези мисли, той постоянно повтаря извършените диалози в съзнанието си, записва това, което споделя, и постоянно се извинява от боязън, че може е обидил някой. Когато се къпел, той се уверявал, че водата във ваната доближава единствено несъмнено равнище. Страхувал се, че в случай че не внимава, ще наводни съседите си.

Алън използваше ръкавици на работа, а множеството си свободно време прекарваше вкъщи. Макар да се наслаждаваше на компанията на другите, страхът от това, че трябваше да се допре до нещо, беше по-силен. Да се храни или да бъде в дома на различен човек за него беше непостижимо. Знаеше, че страховете и стремежите му са “доста налудничави ”, само че усещаше, че са отвън неговия надзор.

Прекомерното миене на ръцете даже предстои на инспекция от негова страна посредством водене на дневници, сдържащи брой измивания по часове, повтарящи се изречения (често изясняване какво е казал) и натрапливи мисли (предварителни диалози извършени в съзнанието му).

Алън беше диагностициран с обсесивно-компулсивно разстройство. Той имаше доста обсесии, с изключение на обвързваните със заразяване, експанзии (натрапчив облик, предпочитание да удари на някого) и симетричност (точност в равнището на водата при почистване). Алън прекарваше часове в режима на обсесия и избягваше да напуща дома си “, дават образец от психиатрична асоциация.

Лечение

Едно от ефикасните лекувания е тип когнитивно-поведенческа терапия. По време на лечебните сесии пациентите са изложени на обстановки, които основават тревога и провокират натрапчиво държание или умствени ритуали. Чрез този способ пациентите се научават да понижават и по-късно да спрат ритуалите, които въздействат на живота им. Те откриват, че безпокойството, произлизащо от техните мании, понижава без да демонстрират ритуално държание. Тази техника работи добре при пациенти, чиито принуди се концентрират върху обстановки, които елементарно могат да бъдат възобновени. За пациентите, които се занимават с натрапчиви ритуали, тъй като се опасяват от пагубни събития, които не могат да бъдат наново основани, лечението разчита на показване на обстановки, предизвикващи сходно безпокойствие.

Когнитивно-поведенческата терапия може да помогне на доста пациенти да понижат значително признаците си на обсесивно разстройство. Лечението обаче работи единствено в случай че пациентите се придържат към процедурите. Но някои пациенти отхвърлят да вземат участие в когнитивно-поведенческа терапия поради тревогата, която тя включва. В такива случаи се ползва лекуване с медикаменти.

Самопомощ

Поддържането на здравословен метод на живот, осъзнаването на признаците на тревога, и предприемането на дейности против, може да помогне за справяне с подобен вид разстройства. Също по този начин, потреблението на съществени техники за релаксация, като медитация, йога, визуализация и масаж, може да помогне за облекчение на напрежението и безпокойството, породени от обсесивно-компулсивното разстройство.

Инфо: https://www.streetwatch.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР