Германският министър на отбраната Борис Писториус увери днес, че страната

...
Германският министър на отбраната Борис Писториус увери днес, че страната
Коментари Харесай

Германският министър на отбраната посети мисията на НАТО в латвийска военновъздушна база

Германският министър на защитата Борис Писториус увери през днешния ден, че страната му ще продължи да оказва военна поддръжка на Латвия, съобщи ДПА. 

" Сигурността на балтийските републики е и наша сигурност ", сподели Писториус във военновъздушна база в латвийския град Лиелварде. Там той получи информация за разполагането на немски водачи, които да охраняват въздушното пространство на членуващите в Европейски Съюз и НАТО Естония, Латвия и Литва, които граничат с Русия. 

" Сътрудничеството ни е мощно. Германия ще остане ангажирана с въздушните патрули в балтийските републики ", съобщи още немският министър на защитата след среща с латвийския си сътрудник Андрис Спрудс.

По-рано през днешния ден Писториус следи по какъв начин два изтребителя " Юрофайтър " потеглят от базата в Лиелварде на подготвителен полет.

Военните самолети имат за задача да пазят въздушното пространство на НАТО от нахлуващи самолети и могат да излетят в границите на 15 минути, отбелязва ДПА. 

Естония, Литва и Латвия нямат лични изтребители. Откакто трите някогашни руски републики се причислиха към алианса през 2004 година, техните съдружници от НАТО разполагат войски на ротационен принцип, с цел да охраняват въздушното им пространство.

Последната задача на немски изтребители стартира през март. Според немските военновъздушни сили от този момент до момента техните изтребители " Юрофайтър " са били вдигнати под паника 13 пъти и са разпознали съветски военни самолети над Балтийско море. 

Германия е разположила в този момент на ротационен принцип към 200 бойци и пет изтребителя " Юрофайтър " на военното летище Лиелварде, което се намира на към 60 километра югоизточно от латвийската столица Рига.

Тази година базата е употребена за първи път за въздушните патрули над балтийските републики, показва ДПА. 

" Днес имам опцията да видя какъв брой професионално и въодушевено работят водачите ни дружно с вас тук в Латвия ", сподели Писториус. 

Латвия е първата спирка от двудневната обиколка на немския министър на защитата в балтийските републики, по време на която той ще ще се срещне през днешния ден следобяд и с литовския си сътрудник Лауринас Кашчунас.

Утре в Литва Писториус ще се срещне с немски бойци и ще участва на военно обучение, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР