Какви ползи би имала България от приемането на еврото? Имали

...
Какви ползи би имала България от приемането на еврото? Имали
Коментари Харесай

Еврозоната: позитиви и/или негативи

Какви изгоди би имала България от приемането на еврото? Имали някакви негативи от влизането в еврозоната? Мнения и опит споделиха централните банкери от България, Словения, Хърватия и Нидерландия по време на проведената от Dir.bg, КРИБ и Агенция за поощряване на МСП финансова конференция " България в Еврозоната - преимущества и благоприятни условия ".

" Единственият рационален излаз от валутния ръб е въвеждането на еврото. Сега сме на прага на точно подобен излаз. Наред с другото това ще докара до нормализиране и надграждане на нашия паричен режим ", съобщи гуверньорът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев. 

Защо нормализиране?

" Защото по този метод ще се възвърне провеждането на парична политика, надлежно на пълноценна макроикономическа политика, както и реализирането на всички основни функционалности, които би трябвало да се упражняват от една естествена Централна банка ", изясни шефът на Българска народна банка.

Защо надграждане?

" Защото това ще стане посредством присъединение към един от най-големите и модерните парични съюзи и посредством въвеждането на едната от двете най-големи и значими международни валути. В резултат от този преход тази валута ще стане нашата национална, локална валута ", сподели Димитър Радев.

Той акцентира, че приемането на еврото ще докара ускорение на процеса на действителна конвергенция. Според него този развой няма друга действителна добра опция.

" Въпросът е дали това ускорение може да стане преди или след присъединението към еврозоната ", сподели Радев. Той изясни, че този развой значи приближаване на приходите до средноевропейските.

" У нас този развой протича доста постепенно и България продължава да бъде страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз. Оставането в това състояние крие възходящи опасности. Според мен най-сериозният от тези опасности е опълчване на задачите за финансова непоклатимост и задачите за увеличение на приходите и възстановяване на благосъстоянието на хората ", съобщи гуверньорът. 

Той уточни, че полемиките към приемането на бюджета на страната за идната година демонстрират, че има такива настройки - за несъразмерно нарастване на бюджетните разноски, надлежно на задълженията и държавния дълг.
 Fitch: Рискът България да одобри еврото чак след 2025 година пораства
Fitch предвижда по кое време е най-вероятно да приемем еврото

Кредитната организация чака едвам 1.4% растеж на стопанската система ни следващата година

" Опитът, в това число нашия личен опит демонстрират, че това е път за на никое място. С времето крайният резултат ще бъде загуба на финансова непоклатимост ", сподели Радев. Той акцентира, че това е най-важното и може би единственото относително преимущество, което станата ни има в интернационален проект във връзка с макроикономика. Според него сходен метод ще докара също по този начин до утежняване на благосъстоянието на хората.

" Моето твърдо разбиране е, че присъединението към еврозоната ще реши този спор, като форсира процеса на действителна конвергенция ", съобщи още Димитър Радев. 

Добрите и неприятните страни от приемането на еврото

Опитът на Словения демонстрира, че след приемането на еврото има ценови растеж.

Бостян Васле, гуверньор и ръководител на управителния съвет на Словенската банка описа, че в момента, в който в страната се сменили валутите цените скочили.

" Ако погледнем обратно във времето - повишаването на цените беше с сред 0,3 и 0,5 на 100. Този растеж на фона на 15 годишната ценова непоклатимост след въвеждането на еврото мисля, че си е коствал ", сподели Васле.
 България надали ще одобри еврото през януари 2024-а
България надали ще одобри еврото през януари 2024-а

Проф. Стефан Петранов, някогашен началник на катедра " Икономика " към СУ, пред Money.bg

Друг отрицателен резултат от приемането на единната европейска валута съгласно думите му е, че страните губят автономия във връзка с паричната си автономия

Заместник-управителят на Хърватската национална банка Михаел Фауленд означи, че лихвените проценти в страни като Унгария, Полша и Чехия (държави, които са решили да не поемат по пътя към еврото), скочили фрапантно след съветската инвация в Украйна и към днешна дата те са на равнища сред 6 и 10%.

" Същевременно в еврозоната лихвените проценти се усилиха с към 3%, в Хърватия също постигнахме такова нарастване ", означи той.  

Техническата подготовка за приемането на еврото лишила на Хърватия 15 месеца, до момента в който на Словения били необходини 3 години. 

Опитът на Нидерландия сочи, че българската икономика ще има " бонуси " от влизането в еврозоната, но реалната конвергенция няма да се случи сама, а би трябвало да се реализира с подобаващи институционални политики и самостоятелност на Централната банка.  
 Бивш вицепремиер: България надали ще одобри еврото от началото на 2024 година
Бивш вицепремиер: България надали ще одобри еврото от началото на 2024 година

Необходими са принадлежности за битка със спекулата, уточни проф. Даниела Бобева

" Рисковите награди по заемите ще паднат. Ще имате достъп до финансови пазари и институционални вложители. И част от техните фондове ще се насочат към България ", сподели Ерд Хубен, шеф финансови пазари на Нидерландската национална банка.

Той уточни, че пазарната дисциплинираност на България обаче ще се скапе, другояче казано: " финансовите пазари няма да ви дисциплинират толкоз строго, по тази причина ще бъде значимо да се следи, каква ще бъде вашата политика, когато се присъедините към еврозоната ". 

" Няма да ви " дръпнат " незабавно през ръцете, само че в последна сметка - ще ви " дръпнат ", тъй като противоположното деяние на парите от време на време е внезапно, от време на време забавено, само че боли ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР