Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене

...
Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене
Коментари Харесай

Парламентът ще избира шефа на Антикорупция

Както се и очакваше, болшинството дефинитивно реши на второ четене Народното събрание да избира шефа на комисията " Антикорупция ", както е предлагането на ръководещите.

Българска социалистическа партия искаше в собствен законопроект това предопределение да е в прерогативите на президента, с цел да е без значение от ръководещите, само че това не бе признато на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че по този начин властта ще назначава тези, които би трябвало да я ревизират.

На този мотив Тома Биков от ГЕРБ опълчи визията, че президентът е доста по-политически орган от изпълнителната власт, тъй като от него нищо съответно не зависи. " С цялото ми почитание, президентът цяла година не може шеф на пресцентъра си да назначи, вие желаете на антикорупционната комисия да назначи ", направи подмятания Биков.

" Това не е закон за битка с корупцията, това е закон за отбрана на корупцията ", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като закононарушение, а като административно нарушаване. " Управляващата партия ще избира хората, които ще я ревизират, само че златният пръст на Марешки ще реши ", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма изискване да са безусловно адвокати. Бъдещият началник на антикорупционното звено би трябвало да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е наложително да е правист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за утвърждение, това не е изскване. Всеки член на въпросната " Антикорупция " може да бъде предварително освободен по искане на една пета от народните представители, гласоподаваха още депутатите.

Народните представители стигнаха единствено до 13-ти параграф на закона и завършиха с гласуването поради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта Народното събрание би трябвало да продължи с разискването на закона на второ четене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР