Както на всички избори, и в бюлетините за кметове и

...
Както на всички избори, и в бюлетините за кметове и
Коментари Харесай

Гласуваме ли за някого с Не подкрепям никого и как влияем на изборния резултат

Както на всички избори, и в бюлетините за кметове и общински съветници, с които ще гласуваме на 29 октомври, ще има алтернатива за протестен избор.

Квадратчето " Не поддържам никого " е последното в редицата и всеки гласоподавател има право да го уточни, вместо желан претендент от партия, коалиция или самостоятелен подобен за постовете в общината за идващите 4 години.

Как вотът " не поддържам никого " въздейства на крайния резултат от изборите за локална власт?

Брои ли се за действителна бюлетина с маркиран избор " не поддържам никого "?

Краткият отговор е " Да ".

Всяка бюлетина, в която е маркирано считаното за " протестно " квадратче в интегралната бюлетина, е действителна.

Това важи без значение дали гласоподавателят гласоподава с хартия или на машина, дали става дума за избор на кмет или листа за общински съветници - по закон това е напълно законен избор.

Ако гласуваме с хартиена бюлетина, има и още няколко условия, с цел да се признае вотът.

Изборът би трябвало да е посочен еднопосочно със синя писалка и знак X или V, в квадратчето пред опцията " не поддържам никого ", да са положени два печата от изборната комисия, да няма други знаци, изписани по бюлетината, да е откъснат краят ѝ, на който има числова контрола, и да е пусната в урната.

При машините последните затруднения ги няма - тя не позволява " производство " на нереален глас.

Преразпределя ли се протестният избор?

Тук отговорът е " Не ".

Няма риск, в случай че гласуваме с " Не поддържам никого ", това да се окаже в поддръжка на някоя партия или претендент.

Бюлетините с този избор се броят настрана от изборните комисии при отчитане на изборния резултат и се разказват настрана, гласи Изборният кодекс.

Единственото нещо, на което " протестното " гласоподаване в действителност въздейства, е на данните за общата изборна интензивност в съответната община или кметство.

С други думи - човек е отишъл до урните в името на статистиката и неговият глас ще бъде регистриран в графата, която демонстрира какъв брой от гласоподавателите са взели участие във вота.

В случая с избора на кмет тази обща интензивност има някакво отношение към изчисленията дали ще има балотаж или не - с цел да се завоюва кметски пост от първия път, то един от претендентите би трябвало да е събрал най-малко 50% плюс 1 от действителните подадени гласове. А " не поддържам никого " е автентичен глас, въпреки да не е за никого.

С други думи - повече " не поддържам никого " бюлетини водят до по-голяма възможност да се наложи да се гласоподава и седмица по-късно на балотаж за кмет.

Има ли значение " Не поддържам никого " при разпределение на мандатите в Общинския съвет?

И тук отговорът е " Не ".

Минималният предел от брой гласове за влизане в Общинския съвет не е закрепен, както е на парламентарни избори (4%), а се пресмята на всеки избори като броят на действителните бюлетини се разделя на броя на общинските съветници в съответната община.

Тази преграда се назовава " общинска изборна квота ".

Макар " Не поддържам никого " да са автентичен глас, в Изборния кодекс категорично е конкретизирано, че тези гласове се изваждат от общия брой годни бюлетини, когато се опреля равнището на бариерата.

Тоест протестният избор по никакъв метод не въздейства на разпределението на мандатите в новия общински съвет сред прескочилите прага партии, обединения или самостоятелни претенденти.

Защо въобще има квадратче " Не поддържам никого "?

До 2016 година сходна алтернатива за гласоподаване не съществува в бюлетините на каквито и да било избори в България. Дотогава " протестният " избор по-често се появяваше под формата на изписани остроумни или нецензурни думи или картинки по бюлетините. Това ги правеше невалидни.

Квадратчето " Не поддържам никого " се появява, когато по концепция на парламентарните тогава партии Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ и с поддръжката на ГЕРБ в Изборния кодекс е записано, че гласуването става наложително за всички български жители с изборни права.

Първоначално бяха планувани наказания против редовно негласуващите, само че Конституционният съд ги анулира.

Сега наказания няма, само че на хартия вотът още се води обвързване, а не право - по закон.

В този случай задължените да пуснат бюлетина жители получават опция да не поддържат нито една партия, коалиция или претендент и това да се зачете като законно практикуване на избор.

Една от задачите на въвеждането на наложително гласоподаване беше повишение на изборната интензивност. От 2016 година насам тя най-вече спада.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР