Как ще се справим с това?“ – несъмнено най-често задаваният

...
Как ще се справим с това?“ – несъмнено най-често задаваният
Коментари Харесай

Заразени икономики и спасителни пояси за милиарди

„ Как ще се оправим с това? “ – безспорно най-често задаваният въпрос в изключителната конюнктура към пандемията от ковид е точно този. Той не подминава и най-големите стопански системи в света, измежду които са Германия, Франция, Англия и Съединени американски щати – страни, които осъзнаха измеренията на рецесията и все по-упорито се борят с превъзмогването ѝ както самостоятелно, по този начин и групово, след като в качеството си на членове на Г-20 подкрепиха плана за наливане на 5 трилиона $ в международната стопанска система. Какво досега подхващат тези 4 страни?

Германия

Правителството на Ангела Меркел отпусна пакет от тласъци за 750 милиарда евро за отбрана на стопанската система на страната, като съгласно ArtNet News 50 милиарда от тях към този момент са заделени за изобретателния и културния бранш в страната.

Мерките – в това число заявяване на заеми от страна на бизнеса и изкупуване на дялове от застрашени от банкрут компании – ще бъдат финансирани с спомагателни 156 милиарда евро, което препраща към уговорката на страната за баласирани бюджети, написа американското издание Bloomberg. Правителството евентуално работи по основаване на избавителен фонд от 500 милиарда евро, предопределен за сериозни браншове, прибавя още изданието.

Бундестагът към този момент отпусна над 50 млн. евро, с цел да разреши на жителите, останали в чужбина, да се завърнат назад в страната. Местното министерство на земеделието сътвори специфична онлайн платформа за връзка сред фермери и жители, които да попълнят дефицита на работна ръка в бранша, предава Deutschland.de.

За Меркел, дамата, координирала Европа по време на финансовата суматоха, която съвсем срина еврото с бежанската рецесия от 2015 година, това може да наподобява като позната територия, написа Politico.

Франция

Изданието The Local, което към този момент взе ограничения, с цел да поддържа рекламодателите си от дребния бизнес, оповестява, че френското държавно управление отделя 300 милиарда евро кредитни гаранции, с които да подкрепи фирмите в рецесията.

Le Parisien съобщи, че френските компании ще получат заеми с ниски лихви в размер 0.25%, като оптималните средства, които могат да бъдат отпуснати на една компания, се равняват на приходите ѝ за последните три месеца. Допълнително кредитиране ще бъде препоръчано на всички компании.

Le Figaro пък оповестява, че френският министър на опазването на здравето Оливие Веран е разгласил разпореждане, с което се позволява определяне на хлороквин в лечебните заведения, в случай че лекарите считат, че е нужно, и без да се чакат резултатите от клиничните проучвания, които се организират в този момент.

В ефира на радио „ Класик “ френският държавен секретар по въпросите на цифровите технологии на страната, Седрик О, разгласи инвестиция от 4 милиарда евро за поддръжка на новосъздадени софтуерни стартъпи.

Франция влага и в стартирането на първия в Европа „ медицински “ скоростен трен за превозване на заболели от COVID-19.

Англия

Лондон, където са повече от половината от инфектираните в Англия, се стреми да избегне ковид армагедон, написа английският Independent.

В експоцентъра в английската столица стартира работа по създаване на краткотрайна болница с потенциал от 4000 места. Сега експерти възнамеряват да изградят още такива лечебни заведения в Обединеното кралство. Според прогнозите пикът на болестта в страната ще бъде доближат след сред 7 и 10 дни, показва изданието.

Същевременно нарастват рецензиите против премиера Борис Джонсън за отхвърли на Англия да се причисли към европейска стратегия за оказване на незабавна здравна помощ в битката против ковид. Съгласно програмата ще се оказва жизненоважна здравна помощ под формата на съоръжение за битка с ковид. „ Даунинг стрийт “ 10 твърди, че отводът се дължи на административна неточност. Говорител на английското държавно управление сподели, че е имало първични проблеми в връзката по отношение на присъединяване в програмата и Обединеното кралство е било комплицирано по въпроса дали му се поставя присъединяване в програмата.

Вестникът откроява позитивната вест, че английският финансов министър Руши Сунак даде обещание през вчерашния ден финансова помощ за самонаетите и хората на свободна процедура в страната. Сунак разгласи пакет от няколко милиарда английски лири в поддръжка на 3,8-те милиона самонаети, които понесоха финансов удар от рецесията с ковид. Съгласно схемата, тези хора ще получат облагаема сума под формата на грант, като оптималното ѝ равнище ще бъде 2500 паунда на месец. Мярката беше приветствана, само че се откриха и критици, които споделиха, че плануваното погашение на сумата през юни със задна дата от три месеца, ще бъде прекомерно късно за доста самонаети и служащи на свободна процедура.

Вестник Guardian написа, че държавното управление се пробва да смекчи рецензиите с проект за самонаетите, прибавя изданието и изяснява и в какво се показва помощта за самонаетите – държавното управление ще заплаща на тези хора облагаем с налог грант, основан на техните предишни месечни облаги от последните три години, като отпусканата сума ще е 80 % от тези облаги и таванът ѝ ще бъде 2500 лири на месец. За да бъдат определени за присъединяване в схемата, самонаетите би трябвало да имат годишна облага от по-малко от 50 000 лири.

Съединени американски щати

Вестник Le Monde се стопира и върху ограниченията, взети в Съединени американски щати, акцентирайки върху пакета от финансови помощи за над 2 трилиона $, съгласно който непосредствено за американците ще отидат 500 милиарда $. Всеки, който получава до 75 000 $ годишно, в случай че е самичък, а в случай че е част от фамилна двойка, при изискване че двойката получава под 150 000 $ годишно, ще получи по 1200 $. За децата ще има по 500 $ месечно. На фона на този проект бяха оповестени и притеснителни данни за безработните в Съединени американски щати, като за една седмица 3,283 милиона американци са се записали като безработни, показва френското издание. Това е повече, в сравнение с в разгара на финансовата рецесия от 2008 година

Серия от неправилни стъпки и пропуснати благоприятни условия също навреди на реакцията на Съединени американски щати, като измежду тях беше и неспособността да се схване пандемията като нещо съществено, даже когато тя беше погълнала Китай, разяснява „ Ню Йорк Таймс “. Вестникът отбелязва също, че на редица места в Съединени американски щати съседи си оказват помощ, в това число като купуват нужни неща на по-възрастните, комуникирайки благодарение на мобилни приложения.

Президентът Тръмп направи първична стъпка към повторното отваряне на стопанската система на Съединените щати за Великден, като разгласи, че администрацията му ще раздели окръзите по отношение на риска от ковид и настоя в регионите с невисок риск да паднат рестриктивните мерки.

Източници: Българска телеграфна агенция, Deutschland.de
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР