Как да замразим кайсии във фризера – кайсията е доста

...
Как да замразим кайсии във фризера – кайсията е доста
Коментари Харесай

Как да замразим кайсии във фризера – ефективните рецепти

Как да замразим кайсии във фризера – кайсията е много известна плодова просвета, която е необятно публикувана в нашите географски ширини. Плодовете се отличават с ослепителен външен тип, наслада и отличен мирис. Подобни качества са ги трансформирали в обичано лакомство освен за деца, само че и за възрастни.

Единственият минус на тези плодове е относително късият период на валидност от единствено няколко седмици. Въз основа на това поражда изцяло логически въпрос дали е допустимо да замразим кайсии във фризера? Отговорът не е толкоз категоричен, колкото може да наподобява на пръв взор.

Характеристики на кайсията – по какъв начин да замразим кайсии във фризера

Зрелите кайсии стартират да се появяват в градините ни в края на Юни и ни радват до края на месец Юли. В същото време размерът на плодовете, времето на узряване и техният цвят зависят от характерностите на сортовете, от които има повече от дузина.

Тяхната отличителна линия е яркият цвят, дължащ се на високото наличие на каротеноиди. Зрелите плодове се характеризират с месеста част, сочност и високо наличие на захар. Но макар сладостта, енергийната стойност на плода е много ниска и е единствено 45-50 kcal. А това ги прави идеални за нашата диета, без да се опасяваме от надебеляване.

Кайсиите съдържат доста минерали, измежду които най-висока е концентрацията на никотинова киселина, мед, калий, манган, желязо. В допълнение, те съдържат огромно количество витамини С, В1, В2, РР. Основната характерност на тези плодове е техният усет, характеризиращ се с невероятна деликатност и нараснала наслада, които са в съвършена естетика между тях.

В същото време срокът на валидност на зрелите кайсии е единствено 5-10 дни, след което те стават неизползваеми. Можете да увеличите доста този интервал по няколко метода. Най-популярният измежду тези способи е потреблението на фризер.

Как да съхраним арония за зимата – потребни препоръки и хрумвания

Поднасяйки този тип температурна обработка, кайсията резервира усета си и множеството хранителни субстанции. А това прави замразяването един от най-хубавите способи за увеличение на периода на валидност. Плодовете обаче би трябвало да се замразяват вярно в сходство с технологията и при съблюдаване на всички условия, защото единствено по този метод може да се резервира структурата на плода.

Замразените кайсии могат да се съхраняват в съвсем всевъзможни съдове и даже в найлонови торбички. В същото време потреблението на всеки резервоар има свои лични характерности, които не трябва да се подценяват. Торбичките се употребяват за предпазване на пюре или деформирани плодове, чиято форма няма значение. Обикновено те се употребяват като заряд или за подготвяне на конфитюр.

Твърдостенните съдове се употребяват, когато е належащо да се обезпечи оптимално опазване на формата и външния тип на плодовете. Най-добрият представител на такива контейнери са пластмасовите контейнери с похлупак, които не заемат доста място и елементарно се побират във фризера.

Как да замразим кайсии във фризера – предписания за заледяване

Можете да замразите кайсии в съвсем всяка форма, както цели, по този начин и като пюре. Всяка от тези варианти изисква прецизно съблюдаване на технологията и съдържа самостоятелни нюанси, които изискват тяхното съблюдаване. Най-често кайсиите се замразяват цели или на половинки, като се отстранява костилката от тях. Следната поредност от дейности ще ви помогне да извършите това вярно:

  1. Кайсиите се оглеждат деликатно за развалени, вдлъбнати, загнили или червиви екземпляри, които би трябвало да се изхвърлят.
  2. Избраните плодове се измиват щедро с вода и се слагат върху забрадка за 10-15 минути, през които останалата влага би трябвало да се изпари.
  3. Подсушените плодове се разделят деликатно на половинки, тъй че кожата и пулпата им да са минимално развалени. Костилката няма да бъде потребна в бъдеще, тъй че би трябвало да бъде отстранена.
  4. Готовите половинки се слагат на дъното на пластмасовия резервоар в един ред и се поставят във фризера за 15-20 минути. През това време този пласт кайсии ще замръзне, тъй че да не се слепват.
  5. Контейнерът се изважда от фризера, а долният пласт с кайсии се покрива с фолио, върху което се слага идващият ред.
  6. Контейнерът още веднъж се слага във фризера и сходна поредност от дейности продължава, до момента в който се изпълни изцяло.

Как да съхраним морковите за зимата – потребни препоръки

Такава рецепта дава опция за заледяване на плодове, запазвайки оптимално тяхната конструкция и външен тип. При топене те няма да изгубят целостта си и ще бъдат отлична украса за всяко ядене. Освен това, с помощта на тази класификация, е доста комфортно да ги извадите от контейнера.

Можете да замразите кайсиите освен като цели плодове, само че и като пюре, което е идеално за основаване на пълнежи или за директна консумация. Следната рецепта ще ви помогне да го извършите:

  1. За приготвянето на пюре формата на кайсията няма изключително значение. Поради това те могат да бъдат вдлъбнати, деформирани и даже счупени. Основното е, че би трябвало да са с високо качество и да не съдържат изгниване.
  2. Избраните плодове се измиват с вода, слагат се върху забрадка и се сушат за 10-15 минути. Ако това не се направи, пюрето ще се окаже прекомерно воднисто, което ще се отрази отрицателно на усета му.
  3. От сушените плодове се отстранява костилката. В същото време, до момента в който работите с плодовете, не е належащо да наблюдавате тяхната целокупност, защото това не играе роля.
  4. Кайсиите се смилат няколко пъти в месомелачка или се смачкват с блендер до пастообразно положение. В същото време, по време на смилането, към плодовата каша може да се добави малко пудра захар.
  5. Получената примес се изсипва в дребни контейнери и се поставя във фризера за 50-80 минути. Като подобаващи съдове можете да употребявате форми за тарталети, чаши и други спонтанни средства.
  6. Замразената примес се изважда от формите, сгъва се в найлонови торбички и се поставя във фризера за дълготрайно предпазване.

Как да запазим и съхраним подправките и билките – потребни препоръки

Горните предписания акцентират универсалността на кайсиите и опцията за тяхното опазване за дълго време. В същото време техните вкусови качества и потребни свойства остават на практика непроменени, което е забележителен плюс.

Важно! Замразените кайсии би трябвало да се съхраняват при избрани условия, без да се подлагат на топене или внезапни температурни промени.

Колкото по-често пораждат нарушавания, толкоз повече те ще повлияят на външния тип на плода. В резултат на това те могат освен да се слепят или деформират, само че и изцяло да станат неизползваеми.

Кайсиите са необикновено известни плодове, които порастват съвсем на всички места по нашите географски ширини. В същото време срокът им на приложимост е единствено няколко седмици и е съвременно да се удължава благодарение на заледяване. Не е толкоз мъчно да се направи това, главното е да се придържате прецизно към определената технология и да не нарушавате изискванията за предпазване. При съблюдаване на всички условия, замразените плодове могат елементарно да се съхраняват в хладилника до идната годишна продукция.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР