Как да направим чай от вермикомпост – ако правите компост

...
Как да направим чай от вермикомпост – ако правите компост
Коментари Харесай

Как да направим чай от вермикомпост – рецепта и начин на употреба

Как да създадем чай от вермикомпост – в случай че вършиме компост в градината от всякаква органична материя или отглеждате червеи за тор, то сигурно ще получите прелестна годишна продукция от вермикомпост или вермикастинг. За протокола има разлика сред двете:

  • Вермикомпост. Това е композиция от червейни боклуци (вермикастинг) и разградена органична материя в компостера. По особено вермикомпоста е материалът, който се получава от разграждането и гниенето на органичната материя благодарение на червеите и на бактериите.
  • Вермикастинг. Това се отнася до отпадъците, създадени от червеите. Чист тор от червеи, без спомагателен органически материал. Вермикастингът е тъмнокафяв (почти черен) и наподобява на тъмна, богата, ронлива почва. Съдържа доста хранителни субстанции, задоволително щадящи, с цел да се употребяват незабавно върху растенията. Този вид тор се получава при развъждането на червеи.

Можете да употребявате вермикомпоста или вермикастинга по няколко метода. Можете да поливате с него стайните растения или да го добавите в дупките преди самото засаждане на съответните растения. Може да го добавите към почвата, с цел да увеличите наличието на хранителни субстанции.

Друг превъзходен метод да употребявате вермикомпоста е да си извършите напълно естествен течен тор !

Как да създадем чай от вермикомпост

Има няколко метода, по които можете да си извършите чай от вермикомпост . Този, който ще докара до най-голямо количество потребни микроби, е интензивно аерираният компостен чай . А това значи, че добавяте своя вермикомпост (в ленено или тънко мрежесто пликче) към кофа с вода с конфигурирана циркулационна помпа. След това оставяте помпата непрестанно да аерира водата / вермикомпоста за най-малко 48 часа. Това е извънредно потребен способ и доста градинари горещо го предлагат!

Има и различен метод за приготвянето на компостен чай. Този способ просто изисква да накиснете вермикомпост в съд с вода за една нощ . Един от методите да извършите това е просто да добавите към 1/2 чаша вермикомпост в 5л вода, след което да прецедите вермикомпоста, като излеете сместа през тънко решето или филтър.

Още по-лесен метод за накисване на малко чай от вермикомпост е да поставите 1/2 чаша вермикомпост в книжен филтър за кафе и да го завържете компактно с памучен връв. След това просто прибавете това в една 5 л лейка или кофа, цялостна с вода, и я оставете да престои една нощ. Когато сте подготвени да употребявате течния тор, просто хвърлете торбичката в купчината компост.

За да получите някои от преимуществата на аерацията, можете да опитате да разбърквате сместа понякога, само че не е краят на света, в случай че не го извършите. Оставяйки торбичката да кисне през нощта, вие ще получите светлокафяв чай ​​от вермикомпост, който по-късно може незабавно да употребявате като тор за поддържане върху всяко растение, на закрито или на открито.

Как се прави аериран чай от вермикомпост?

За да приготвите партида аериран чай от компост от червеи, вие би трябвало да извършите почти същата процедура като главната рецепта, единствено че ще въведете източник на захар и устройство за аерация. Захарта и аерацията се разсънват, хранят и усилват популацията на потребните микроорганизми, живеещи в компоста от червеи, което прави този способ безусловно най-хубавият за вашите растения. За задачата:

  • Поставете 6 чаши подготвен компост (тор от червеи) в 20 л кофа.
  • Добавете 15-16 л вода (дъждовната или кладенчовата вода е най-хубава, тъй като тя не е хлорирана).
  • Добавете 50-100 грама несулфурана меласа, с цел да осигурите източник на храна за потребните микроорганизми. Тук можете да употребявате съвсем всевъзможен източник на захар.
  • Залепете аквариумен аератор до дъното на кофата и го включете. Оставете да се аерира за към 3 дни, като разбърквате понякога.
  • Прецедете готовият чай от компост, преди да го употребявате.
  • За най-хубави резултати използвайте незабавно готовия чай.

Съвет за още по-добри резултати: към горната рецепта прибавете 2 чаши гранули от люцерна (заешка храна), за в допълнение количество азот.

Как се употребява готовия чай от вермикомпост и какви са неговите изгоди

Чаят от вермикомпост обезпечава елементарен метод за поддържане на вашите растения. Чрез накисване или аериране на вермикомпоста във вода, питателните субстанции и потребните микроби могат елементарно да бъдат всмукани от почвата и погълнати от растението. Вермикомпостният чай няма да изгори вашите растения по метода, по който множеството химически торове го вършат . Това е просто благонадежден, елементарен способ за наторяване на всички типове растения във вашия дом и градина.

Кога да подхранваме растенията с чай от вермикомпост? По време на дейния вегетационен интервал, подхранвайте стайните растения на всеки 7-10 дни с този чай. Торете зеленчуците , подправките и билките във вашата градина най-малко един път на 2 седмици с него. Наистина не можете да прекалите.

Можете също по този начин да поставите този чай в разпръсквач или ръчна пръскачка и да вършиме листно наторяване на вашите растения. Много градинари споделят, че проблеми като брашнестата мана понижават, в случай че употребявате чай от вермикомпост по този метод.

Вермикомпостният чай е елементарен, ефикасен органически метод за поддържане на вашите растения. Независимо по какъв начин ще го употребявате, вашите растения ще бъдат по-здрави с него!

Наторяване на розите – по какъв начин да го създадем по най-хубавия метод

Наторяване на розите – с цел да се показват най-добре, розите се нуждаят от непрестанен източник на хранителни субстанции през целия вегетационен интервал. Здравите и добре гледани рози освен цъфтят по-добре, те са по-способни да устоят на проблеми с инсекти, вредители и заболявания. Има доста разнообразни типове торове, тъй че може да бъде объркващо за…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР