Как да излекуваме хемороидите – това е доста често срещан

...
Как да излекуваме хемороидите – това е доста често срещан
Коментари Харесай

Как да излекуваме хемороидите с билки – полезни съвети

Как да излекуваме хемороидите – това е много постоянно срещан въпрос в днешно време. Хемороидите съставляват разширени кръвоносни съдове в ануса и долната част на ректума. Ректумът е последната област на дебелото черво, преди да излезе в ануса. Анусът е краят на храносмилателния тракт. Понякога хемороидите набъбват, когато вените се разширят и стените им станат опънати, тънки и раздразнени при прекосяване на изпражненията. Хемороидите се класифицират в две общи категории:

  • вътрешни, с генезис от ректума
  • външни, с генезис от ануса

Хемороидите са предизвикали болежка и раздразнение в цялата човешка история. Думата идва от гръцки, като се превеждат “вени, които отделят кръв ”. Ако сте имали припадък на болежка от хемороиди , не сте сами. Изчислено е, че трима от всеки четирима души ще имат хемороиди в някакъв миг от живота си. Дори Наполеон Бонапарт е страдал от хемороиди , което го е разсейвало по време на провалянето му при Ватерло.

Какви са признаците на хемороидите:

  • сърбеж,
  • обособяване на слуз,
  • парене в ануса,
  • мощна болежка,
  • кървене без болежка.

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират във вътрешната лигавица на ректума и не се виждат, в случай че не са доста уголемени, като в този случай те могат да бъдат усетени. Вътрешните хемороиди нормално са безболезнени и стават забележими, тъй като предизвикват ректално кървене с придвижването на червата. Понякога вътрешните хемороиди се демонстрират или стърчат отвън ануса. Тези “паднали ” хемороиди могат да ни причинят болежка, защото анусът е компактен с чувствителни към болежка нерви. Такива приплъзващи се хемороид и нормално се отдръпват в ректума независимо. Ако не го създадат, те могат да бъдат леко избутани назад на мястото си.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са ситуирани под кожата, която заобикаля ануса и се намират по-ниско от вътрешните хемороиди . Те могат да се усетят, когато набъбнат и могат да причинят сърбеж, болежка или кървене с придвижване на червата. Кръвните съсиреци от време на време се образуват в границите на този вид паднал хемороид , което може да аргументи извънредно мъчително положение, наречено тромбоза. Ако хемороидът стане тромбозирал, той може да наподобява много плашещо, трансформирайки се в лилаво или синьо и вероятно може да кърви. Въпреки външния си тип, тромбозираните хемороиди нормално не са съществени, макар че могат да бъдат доста мъчителни.

Кого засягат хемороидите

Въпреки че множеството хора считат, че хемороидите са ненормални, съвсем всеки човек ги има в някакъв стадий от живота си. Те предизвикват проблеми и могат да се смятат за анормални. Хемороидите се срещат при съвсем всички, като почти 75% от хората ще изпитат тяхното деяние в даден миг. Въпреки това единствено към 4% от хората отиват на доктор. Хемороидите , които предизвикват проблеми, се срещат еднообразно при мъжете и дамите, а разпространяването им доближава връх сред 45 и 65 години.

Какво предизвиква хемороиди

Хемороидите се предизвикват от отичане в аналните или ректалните вени. Това ги прави податливи на раздразнение. Това отичане може да бъде породено от няколко неща, а точно:

  • затлъстяване,
  • бременност,
  • стоене или седене за дълги интервали,
  • напрягане в тоалетната,
  • продължителен запек или диария,
  • хранителна диета с ниско наличие на фибри,
  • кашлица,
  • кихане,
  • повръщане ,
  • задържане на дъха, до момента в който правите тежък физически труд.

Как храните въздействат на хемороидите – диета

Счита се, че диетата има огромно въздействие за причиняването и предотвратяването на хемороиди . Хората, които непрекъснато ядат храни с високо наличие на фибри , имат по-малка възможност да получат хемороиди . Докато тези хора, които избират диета с високо наличие на модифицирани храни, са изправени пред по-висок риск от хемороиди . Храните с ниско наличие на фибри може да ви докарат запек, което може да способства за приемането на хемороиди. Трябва да увеличим приема на следните храни – пресни и сушени плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и зърнени храни.

Класификация на хемороиди – степени

Много лекари употребяват система за систематизиране, с цел да категоризират хемороидите в 4 степени:

  • Хемороиди от първа степен – хемороиди, които кървят, само че не се демонстрират. Това са леко уголемени хемороиди, само че те не стърчат отвън ануса.
  • Хемороиди от втора степен – хемороиди, които се демонстрират и се прибират сами (със или без кървене).
  • Хемороиди от трета степен – хемороиди, които излизат и би трябвало да бъдат натиснати назад с пръст.
  • Хемороиди от четвърта степен – хемороиди, които излизат и не могат да бъдат върнати назад в аналния канал. Хемороидите от четвърта степен включват и хемороиди, които са тромбозирали.

Как да облекчим болката от хемороидите

Как да премахнем болките от неприятните хемороиди? Можем да отидем на доктор и той да реши какво е нужно да се прави. Специалистите могат да ни кажат по какъв начин да облекчим болките от хемороиди с подобаващия крем, медикаменти или дали ще се нуждаем от интервенция. В аптеките се оферират много типове медикаменти, които в някои от случаите са много подобаващи – Пайлекс , Цикатридина супозитории, Детралекс и така нататък

От друга страна обаче, голям % от хората не се нуждаят от лекарска интервенция. Не е належащо да посещавате доктор, с цел да излекувате изцяло проблемите с хемороидите . Най-доброто лекуване на хемороиди постоянно са неща, които можете да вършиме вкъщи.

Как да лекуваме хемороиди с билки

Снимка: hemorrhoidexpert.org

Как да излекуваме хемороидите с чай от цветовете на лoпeн

Лoпeнът имa пpoтивoвъзпaлитeлни, oмeĸoтявaщи и лeчeбни cвoйcтвa зa paни. С тази потребна билка, можете да излекувате xeмopoиди нe caмo в нaчaлeн, нo и в нaпpeднaл cтaдий. За задачата си направете следната рецепта :

Слагаме в термос 1 cyпeнa лъжицa цвeтoвe oт лoпeн и дoливaме 300 мл вpялa вoдa . Оставяме да се запари за към час. Πpeцeждаме и пием пo 1/3 чaшa тpи пъти днeвнo (зa пpeдпoчитaнe cлeд xpaнeнe). Препоръчва се приемът му да продължи за 12-14 дни.

Как да излекуваме хемороидите с чай от лайка

Лайката има извънредно лечебни свойства. Действа тонизиращо, антиревматично и противовъзпалително, подтиква храносмилането, успокоява нервите и предотвратява спазмите. Можем да преборим проблемите с хемороидите благодарение на чай от лайка . За задачата слагаме шепа листа от лайка и запарваме в литър вода за 10 минути. Пием заран на гладно и до момента в който не минат хемороидите . Изпитан и доста ефикасен способ.

Как да излекуваме хемороидите с водно пипериче – безотказната рецепта

Заливаме 1 супена лъжица от билката водно пипериче (продава се в аптеката) в емайлиран съд с 450 мл вряла вода. Покриваме с похлупак и оставяме да кисне за 2 часа. Прецеждаме и пием по 3 пъти дневно по 150 мл., към 30 минути преди ястие в границите на 2 седмици.

Как да излекуваме хемороидите с тревист бъз (бъзак)

Можем да излекуваме хемороидите благодарение на плод от тревист бъз (бъзак) . За задачата ядем един път дневно узрелите зрънца на бъзака на върха на чаена лъжичка. А можем да вземаме и по 1 лъжичка от готовия сироп от бъз (бъзак) – заран на гладно, в случай че нямаме узрели пресни зрънца.

Как да излекуваме хемороидите с джинджифил

Приемът на чай от джинджифил всеки ден ще ни подкрепи много в борбата с хемороидите . За задачата вършим чай от парче свеж джинджифил. Нарязваме на тънки резенчета и заливаме с вряла вода. Запарваме към 20 минути и пием като се поохлади.

Как да отгледаме джинджифил и неговите изгоди

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

Ето още малко потребни препоръки, които ще са ви нужни в битката с хемороидите:

  • Приемаме заран на гладно по една лъжица първокласен зехтин и сока на един лимон. Има незабавен резултат за хемороиди!
  • Можем да заледим хемороидите, като сложим дребен леден пакет на проблематичното място няколко пъти дневно. Така ще реализираме нужното облекчение.
  • Носим меко памучно долни дрехи. Това поддържа зоната проветрена и стопира влагата, която нервира хемороидите.
  • Опитайте се да влезете в рутина и да ходите едновременно на тоалетна всеки ден.
  • Яжте повече храни с фибри – бобови, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.
  • Пийте доста течности. Пийте щедро вода през целия ден.
  • Упражнявайте се постоянно. Например едно бързо вървене за 20-30 минути всеки ден може да ви помогне извънредно доста да нямате хемороиди.
  • Използвайте възглавница за сядане. Това ще спре образуването на нови хемороиди.
  • Правете почивки. Ако би трябвало да седите дълго време, ставайте на всеки час и се движете към 5 минути.
  • Не яжте пикантна храна.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР