Кафявата мечка е едно от най-едрите горски животни, а също

...
Кафявата мечка е едно от най-едрите горски животни, а също
Коментари Харесай

Кафява Мечка

Кафявата мечка е едно от най-едрите горски животни, а също по този начин и един от най-едрите и рискови хищници, които водят най-вече наземен метод на живот. Кафявата мечка може да се срещне в Европа, Азия, Северна Америка.

История на кафява мечка

Прародителите на актуалните мечки са се появили на планетата преди 10 милиона години. Те са приличали на вълци, само че били много по-едри от тях. В Европа са обитавали пещерни мечки, които са изчезнали преди 12 000 години. В австрийски пещери са открити останките над 30 000 от тези антични животни. Те са починали по време на зимния си сън в разнообразни интервали от време.

Съвременните кафяви мечки са се появили в Китай преди към 400 000 години. Преди епохи кафявите мечки са били постоянно срещани в Европа, най-вече в Англия и Ирландия, а на изток мястото им на обитаване стигало до Япония. Днес кафявата мечка е унищожена в множеството от регионите, където е обитавала преди. В останалите места тя е малобройна.

В Западна Европа кафяви мечки могат да се срещнат в Пиринеите, Алпите и Апенините. В скандинавските страни и горите на Централна Европа, както и в Карпатите има кафяви мечки. В Азия кафявата мечка живее в Палестина, северен Ирак и Иран, както и в северен Китай, Корея. В Япония кафява мечка се среща на остров Хокайдо. През вековете кафявата мечка е била избивана от ловци поради месото си и поради козината си, която в замъците на аристократите се е просвала пред камините им.

Характеристики на кафявата мечка

Най-дребните по мярка кафяви мечки живеят в Европа, а най-едрите се срещат в Аляска и на Камчатка. Колкото по на север живеят кафявите мечки, толкоз повече се усилват техните размери. Европейските кафяви мечки тежат от 400 до 480 кг. В централната част на Русия кафявата мечка доближава до 600 кг. В студените региони те доближават над 700 кг. Към кафявите мечки се отнася и мечката гризли.

Най-тежката мечка гризли е тежала 1150 кг. Кафявите мечки са наречени по този начин поради кафявата си гъста четина, само че тя може да е кестенява или толкоз тъмна, че да наподобява съвсем черна. Тя е гъста и много груба на пипане. През пролетта и есента кафявата мечка сменя козината си, като пролетната промяна на козината продължава доста по-дълго от есенната.

 Мечка

На врата си кафявата мечка има издаденост, която съставлява мускули. Благодарение на това кафявата мечка може да нанася доста мощни удари. Опашката на кафявата мечка е дълга към 20 сантиметра, само че не се вижда поради гъстата четина по тялото на животното.

Тялото на кафявата мечка е солидно, с огромна глава. Очите са тъмни и дребни, ушите са дребни и заоблени. Лапите на кафявата мечка са с пет пръста и тя стъпва върху цялата си лапа, когато върви. Предните лапи на кафявата мечка са с дълги нокти, а на задните й лапи ноктите са по-къси. Дългите нокти на мечката са по 10 сантиметра и наподобяват като сърп. Кафявата мечка има мощни зъби, които са 40 на брой.

Хранене на кафява мечка

Кафявата мечка на процедура е всеядна. Около три четвърти от храната на кафявата мечка съставлява растения. Тя се храни с плодове, ядки и разнообразни типове тревисти растения. При липса на задоволително храна кафявата мечка се храни с инсекти или с техните ларви. Тя може също по този начин да се храни с влечуги, гризачи и даже с мърша, в случай че от дни не се е хранила. По-едрите кафяви мечки от време на време се хранят с копитни бозайници, които ловят от засада. Те се хранят с елени, диви свине и лосове. Възрастната кафява мечка може с един удар на лапата си да прекърши гръбнака на кон.

Кафявата мечка обича риба и я лови с лапите си в реката. Когато сьомгата хвърля хайвера си, кафявите мечки я чакат нагоре по течението на реката, против което рибата плува. Сьомгата се подава над повърхността на водата и за мечката е елементарно да я хване. Когато лови сьомга, кафявата мечка не помни за агресивното си държание по отношение на други мечки и от време на време край реката стоят до 30 животни, които чакат рибата да изскочи на повърхността.

Кафявата мечка се храни също по този начин с мравки, червеи, жаби, както и мед, който изгребва от кошерите на дивите пчели, без да я е боязън, че ще бъде ужилена. Когато откри мърша, кафявата мечка я затрупва с клони и стои покрай плячката си, с цел да я пази. Ако кафявата мечка не е прекомерно гладна, тя изчаква два-три дни, до момента в който месото омекне задоволително. Кафявите мечки от време на време убиват свои събратя и даже ги изяждат. Същото може да се случи и на дребни мечета. Случва се кафявата мечка да отнеме плячката от тигър, вълк или дива котка.

Заболявания на кафявата мечка

В природата, а също по този начин и в зоопарка кафявата мечка боледува прекомерно рядко. Отбелязани са единични случаи, в които кафявите мечки боледуват от бяс. Кафявата мечка боледува и от разнообразни болести, които се провокират от чревни паразити. Често кафявата мечка страда от бълхи.

Любопитни обстоятелства за кафява мечка

Кафявата мечка доста обича да играе във вода, по тази причина в зоопарковете се вършат специфични водоеми за тези животни. Кафявата мечка с лекост може да преплува до 6 километра.

Жлъчният мехур на кафявата мечка се употребява в обичайна източна медицина като лекарство от разнообразни заболявания. Кафявата мечка наподобява много тромава, само че в действителност може да развие добра скорост по време на преследването на плячката си. Кафявата мечка може да тича със скорост от 55 километра в час.

 Малко Мече

През зимата кафявата мечка изпада в зимен сън. Тя би трябвало да е подготвила организма си за този развой, като му обезпечи задоволително мазнини, с цел да оцелее през студените зимни месеци. Всъщност кафявата мечка спи съвсем половин година. Тя прави бърлогата си на труднодостъпно място, а мястото за зимния си сън приготвя в пещери или измежду скални парчета. Зимната бърлога на мечката е постлана с мъх и трева. Въпреки че спи, кафявата мечка е нащрек и елементарно може да бъде събудена. Тогава тя излиза и стартира да си търси ново място за зимен сън. Ако кафявата мечка не е натрупала задоволително ресурси от лой за зимата, тя не може да заспи, а обикаля цяла зима, с цел да си търси храна. Тогава кафявата мечка става доста нападателна.

Размножителният интервал при кафявите мечки е през май и юни и през това време мъжкарите се бият поради женските. Понякога това води даже до гибел на противника. Шест месеца след чифтосването женската ражда две дребни, които тежат по 500 грама. Женската ражда мечетата по време на зимния си сън и съумява да придремва, до момента в който се грижи за тях. Тя лежи, до момента в който храни дребните, които излизат напролет, когато към този момент са огромни колкото приблизително едри кучета. По това време те към този момент са в положение да се хранят като възрастни животни. Майката ги учи на ловни умения, както и на това да се крият от едрите хищници.

Малките мечета са кротки и послушни и това се употребява от дресьорите на животни, които ги възпитават от ранна възраст. До към 2-годишна възраст мечките съумяват да научат доста трикове. Обикновено след тази възраст кафявата мечка може да бъде рискова, по тази причина дресьорите я заменят с по-млад образец. Мечетата стоят с майка си в продължение на две години. При заплаха те се катерят по дървета и стоят там, до момента в който майка им не им позволи да слязат. Мъжкарят може да убие дребните, с цел да се чифтоса отначало с майка им. Кафявата мечка е със едва развито зрение, само че обонянието им е доста мощно - те усещат месо от към 3 километра разстояние.

Вреди от кафява мечка

Кафявата мечка рядко атакува хора, само че в случай че е доста гладна, това е допустимо. Ако кафявата мечка е ранена или някой я разсъни от зимния й сън, тя може да нападне. Женските, които имат мечета, стават нападателни, както и мъжкарите, които не са заспали зимен сън. Те атакуват хора и могат да им нанесат смъртоносни контузии. Съветът на експертите е в случай че ви нападне кафява мечка, да паднете по лице на земята и да не мърдате.

Възможно е мечката да приближи муцуната си до главата ви, значимото е да не се движите. В местата, където има мечки, се предлага да ходите по този начин, че да се чува отдалече, и даже да говорите на всеослушание. Много рядко се случва мъжка кафява мечка да се трансформира в стръвница, само че има и такива случаи. Кафявата мечка унищожава пчелини и плодни дървета, по които се катери, с цел да откъсне плодове.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР